W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne jaja na talerzu wielkanocnym

09.04.2025

jajka_wielkanocne

Wielkanoc to czas radości i wspólnych posiłków. Jednym z najważniejszych elementów świątecznego stołu są jajka. Aby te tradycyjne potrawy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia, Inspekcja Sanitarna przypomina o kilku ważnych wskazówkach.

1. Kupuj jaja z pewnego źródła:

  • wybieraj świeże jaja od sprawdzonych dostawców,
  • zwróć uwagę na datę minimalnej trwałości i czy skorupka nie jest uszkodzona.

2. Sprawdź świeżość.

  • Wrzuć jajko do miski z wodą:

- opada na dno i leży płasko – jajo świeże,

- unosi się lekko – starsze, ale wciąż jadalne,

- pływa pionowo lub wypływa – do wyrzucenia.

3. Przechowuj jaja w lodówce.

  • Przechowuj jaja w warunkach chłodniczych, najlepiej w oryginalnym opakowaniu, żeby ograniczyć kontakt z wilgocią i zapachami.
  • Surowe jajka przechowuj oddzielnie od innych produktów spożywczych, aby zapobiec ewentualnemu przeniesieniu bakterii.

4. Higiena przede wszystkim:

  • Nie myj jaj przed włożeniem do lodówki – skorupka ma naturalną warstwę ochronną, myj je dopiero przed użyciem pod bieżącą, letnią wodą.
  • Myj ręce po kontakcie z surowym jajkiem.

5. Gotowanie jaj:

  • Gotuj przez 9-10 minut – to wystarczający czas, by zabić ewentualne bakterie (np. Salmonella), ale nie za długo, by nie powstał zielony nalot wokół żółtka.

6. Unikaj dań z surowym jajkiem.

  • W majonezie, farszach czy deserach lepiej użyć jaj pasteryzowanych.

7. Przechowywanie potraw:

  • Potrawy z jajkami przechowuj w lodówce i spożyj jak najszybciej. Unikaj pozostawienia ich w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny.

Pamiętaj! Zachowanie podstawowych zasad higieny podczas obchodzenia się jajkami jest kluczowe w zapobieganiu zatruciom pokarmowym, w tym zakażeniom bakterią Salmonella.

Życzymy Państwu zdrowych i bezpiecznych Świąt Wielkanocnych!

{"register":{"columns":[]}}