W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja z przeprowadzonych działań kontrolnych w związku z wypoczynkiem letnim dzieci i młodzieży w 2025 r. na terenie m. Białystok i powiatu białostockiego

29.09.2025

SUP

Pracownicy Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Białymstoku przeprowadzili kontrole w 32 obiektach, które zajmują się żywieniem dzieci i młodzieży uczestniczących w zorganizowanych formach letniego wypoczynku. Celem kontroli była ocena stanu sanitarno-higienicznego placówek oraz jakości żywienia w tych placówkach.
Podczas dokonywanych czynności kontrolnych szczególną uwagę zwrócono na kilka kluczowych aspektów, takich jak:

  • spełnienie wymagań sanitarno-technicznych pomieszczeń,
  • higienę osobistą personelu,
  • sposób prowadzenia i realizacji żywienia,
  • sposób przekazywania uczestnikom wypoczynku informacji na temat wykazu, składników, oferowanych potraw, w tym składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji,
  • jakość surowców i półproduktów wykorzystywanych do przyrządzania posiłków oraz ich znakowanie,
  • spełnienie obowiązku zapewnienia identyfikowalności wykorzystywanych w zakładzie surowców potrzebnych do produkcji potraw,
  • stosowne receptury i technologie sporządzanych potraw, warunki ich wytwarzania, przechowywania oraz dystrybucji,
  • prawidłowość realizacji i skuteczności wdrożonej kontroli wewnętrznej opartej o zasady GHP/GMP oraz procedury systemu HACCP.

W wyniku przeprowadzonych kontroli nieprawidłowości stwierdzono w 4 obiektach. Wydano łącznie 3 decyzje administracyjne. W odniesieniu do osób odpowiedzialnych za stwierdzone zaniedbania nałożono sankcje karne w postaci 1 mandatu karnego na kwotę 500 zł.
Podczas przeprowadzonych kontroli dokonano również oceny jakości sposobu żywienia uczestników wypoczynku letniego poprzez analizę jadłospisów. Przeanalizowano 31 jadłospisów, które oceniono pozytywnie. Stwierdzono, że jadłospisy były zaplanowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, a oferowane posiłki przygotowywano z użyciem różnorodnych produktów ze wszystkich grup środków spożywczych, z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców.

{"register":{"columns":[]}}