W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kurs klasyfikatora grzybów

18.07.2023

grzyb

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białymstoku mając na uwadze rozpoczynający się sezon grzybowy oraz w celu zapobiegania zatruciom grzybami przypomina, że zasady wprowadzania grzybów do obrotu są określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2022 poz. 2132, ze zm.) oraz rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. 2020, poz. 48 z poźn. zm.).

Zgodnie z przywołanymi aktami prawa grzyby świeże i suszone są dopuszczane do obrotu przez klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców. Dopuszczenie do obrotu grzybów świeżych suszonych rosnących w warunkach naturalnych potwierdzane jest atestem, odpowiednio na grzyby świeże lub suszone. Wzory atestów określa rozporządzenie Ministra Zdrowia. Atesty na grzyby świeże są wydawane przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, natomiast atesty na grzyby suszone są wydawane przez grzyboznawcę.

Uprzejmie informujemy, iż w dniach 20 - 22.09.2023 r. Podlaski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny organizuje Kurs klasyfikatora grzybów, który odbędzie się w siedzibie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku.


Więcej informacji pod linkiem:
https://www.gov.pl/web/wsse-bialystok/kurs-klasyfikatora-grzybow

{"register":{"columns":[]}}