W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Lody na gorące dni - na co zwrócić uwagę aby zachować bezpieczeństwo żywności?

12.06.2025

lody

Dni stają się coraz dłuższe, a upragnione ciepło na wyciągnięcie ręki. Jak wiadomo - wszyscy lubimy lody. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, coraz chętniej sięgamy po ten deser.

Aby jednak cieszyć się lodami bez ryzyka dla zdrowia, należy być czujnym i pamiętać o kilku ważnych zasadach związanych z ich przechowywaniem, kupowaniem i spożywaniem:

 

  • Kupuj tylko ze sprawdzonych źródeł

Wybieraj lody ze sklepów i punktów gastronomicznych, które dbają o higienę i przestrzegają zasad przechowywania w odpowiednich warunkach chłodniczych. Zwróć uwagę na higienę sprzedaży - czy wafelki oraz opakowania jednorazowego użytku zabezpieczone są przed zanieczyszczeniem.

 

  • Sprawdź opakowanie i datę ważności

Jeśli kupujesz lody w opakowaniu, upewnij się, że lody są zamrożone. Sprawdź czy opakowanie nie jest uszkodzone, zniekształcone lub mokre - może to świadczyć o rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu produktu. Zawsze sprawdzaj datę ważności.

 

  • Lody muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze

Lody powinny być przechowywane w temperaturze -18 st. C lub niższej. W witrynach sklepowych czy lodziarniach zwróć uwagę, czy oferowane do sprzedaży lody nie wykazują oznak ich rozmrożenia.

 

  • Uważaj na domowe lody

Jeśli przygotowujesz lody w domu, zadbaj o higienę sprzętu i świeżość składników, szczególnie jajek i mleka. Surowe jaja mogą być źródłem salmonelli, dlatego warto stosować pasteryzowane składniki; unikaj dodawania jaj.

 

  • Kiedy możemy podejrzewać, że lody są nieświeże

Lody, które były niewłaściwie przechowywane, mogą mieć zmieniony smak, grudkowatą konsystencję lub oznaki krystalizacji lodu. Nie spożywaj ich – nawet jeśli „jeszcze nie wyglądają tak źle”.

  • Higiena ma znaczenie

Zawsze myj ręce przed jedzeniem lodów, szczególnie jeśli jesteście poza domem. Ucz dzieci, aby nie dzieliły się lodami z innymi – to może prowadzić do przenoszenia bakterii i wirusów.

 

 

Pamiętaj!

Bezpieczne lody to nie tylko przyjemność, ale i spokój o zdrowie Twoje i Twojej rodziny. Warto zwracać uwagę na szczegóły – dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek i zatrucia pokarmowego.

 

 

{"register":{"columns":[]}}