Lody na gorące dni - na co zwrócić uwagę aby zachować bezpieczeństwo żywności?
12.06.2025
Dni stają się coraz dłuższe, a upragnione ciepło na wyciągnięcie ręki. Jak wiadomo - wszyscy lubimy lody. Wraz z nadejściem cieplejszych dni, coraz chętniej sięgamy po ten deser.
Aby jednak cieszyć się lodami bez ryzyka dla zdrowia, należy być czujnym i pamiętać o kilku ważnych zasadach związanych z ich przechowywaniem, kupowaniem i spożywaniem:
- Kupuj tylko ze sprawdzonych źródeł
Wybieraj lody ze sklepów i punktów gastronomicznych, które dbają o higienę i przestrzegają zasad przechowywania w odpowiednich warunkach chłodniczych. Zwróć uwagę na higienę sprzedaży - czy wafelki oraz opakowania jednorazowego użytku zabezpieczone są przed zanieczyszczeniem.
- Sprawdź opakowanie i datę ważności
Jeśli kupujesz lody w opakowaniu, upewnij się, że lody są zamrożone. Sprawdź czy opakowanie nie jest uszkodzone, zniekształcone lub mokre - może to świadczyć o rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu produktu. Zawsze sprawdzaj datę ważności.
- Lody muszą być przechowywane w odpowiedniej temperaturze
Lody powinny być przechowywane w temperaturze -18 st. C lub niższej. W witrynach sklepowych czy lodziarniach zwróć uwagę, czy oferowane do sprzedaży lody nie wykazują oznak ich rozmrożenia.
- Uważaj na domowe lody
Jeśli przygotowujesz lody w domu, zadbaj o higienę sprzętu i świeżość składników, szczególnie jajek i mleka. Surowe jaja mogą być źródłem salmonelli, dlatego warto stosować pasteryzowane składniki; unikaj dodawania jaj.
- Kiedy możemy podejrzewać, że lody są nieświeże
Lody, które były niewłaściwie przechowywane, mogą mieć zmieniony smak, grudkowatą konsystencję lub oznaki krystalizacji lodu. Nie spożywaj ich – nawet jeśli „jeszcze nie wyglądają tak źle”.
- Higiena ma znaczenie
Zawsze myj ręce przed jedzeniem lodów, szczególnie jeśli jesteście poza domem. Ucz dzieci, aby nie dzieliły się lodami z innymi – to może prowadzić do przenoszenia bakterii i wirusów.
Pamiętaj!
Bezpieczne lody to nie tylko przyjemność, ale i spokój o zdrowie Twoje i Twojej rodziny. Warto zwracać uwagę na szczegóły – dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek i zatrucia pokarmowego.