W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nowe wymagania dla produktów żywnościowych zawierających w swoim składzie monakoliny ze sfermentowanego czerwonego ryżu.

14.07.2022

ryż

22 czerwca weszło w życie nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej zmieniające wielkość pojedynczej porcji dziennego spożycia monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu. Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) 2022/860 z dnia 1 czerwca 2022 r. zmieniającym załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego ryżu, od dnia 22 czerwca 2022 r. maksymalna ilość monakolin w pojedynczej porcji produktu przeznaczonej do dziennego spożycia musi zawierać mniej niż 3 mg monakolin.
Ponadto ww. przepis określa również dodatkowe wymagania w zakresie etykietowania tego typu produktów.


Więcej informacji dostępnych na stronie internetowej:

https://www.gov.pl/web/gis/nowe-warunki-stosowania-monakolin-ze-sfermentowanego-czerwonego-ryzu

{"register":{"columns":[]}}