W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Zdrowia 2022

06.04.2022

sdz

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białymstoku informuje, że hasło Światowego Dnia Zdrowia w roku 2022 brzmi : Our planet, our health - Nasza planeta, nasze zdrowie. 
Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest 7 kwietnia. Każdego roku Światowa
Organizacja Zdrowia wybiera kluczową kwestię zdrowia i zachęca ludzi z wszystkich grup wiekowych i różnych środowisk do podejmowania działań, które podkreślają wagę danego problemu zdrowotnego. Światowy Dzień Zdrowia stanowi wyjątkową okazję do zaangażowania społeczności z całego świata do promowania działań, które mogą poprawić nasze zdrowie. 
"W trakcie pandemii COVID-19, w czasie dużego zanieczyszczenia planety, nasilają się również choroby takie jak nowotwory, astma, choroby serca. Dlatego w tym roku WHO postanowiło skupić uwagę świata na działaniach niezbędnych do utrzymania zdrowia planety i ludzi. WHO będzie wspierać organizacje działające w imieniu wspólnego dobra w tym zakresie. WHO szacuje, że każdego roku ponad 13 milionów zgonów na całym świecie jest spowodowanych przyczynami środowiskowymi, których można uniknąć. Kryzys klimatyczny, który jest największym zagrożeniem dla zdrowia ludzkości. Kryzys klimatyczny to także kryzys zdrowotny. Nasze decyzje konsumenckie, polityczne i społeczne przyczyniają się do kryzysu klimatycznego i zdrowotnego. Ponad 90% ludzi oddycha niezdrowym powietrzem wynikającym ze spalania paliw kopalnych. W wyniku ocieplenia planety, komary rozprzestrzeniają choroby szybciej i w większym zasięgu niż kiedykolwiek wcześniej. Ekstremalne zmiany pogodowe, degradacje gruntów i brak wody pitnej powodują masowe migracje ludności. Plastik i inne śmieci znajdują się na dnie naszych mórz i oceanów, szczytach gór, a ostatecznie trafiają do naszego łańcucha pokarmowego.
Systemy produkujące wysoko przetworzoną, niezdrową żywność i napoje, napędzają falę otyłości, zwiększając liczbę nowotworów i chorób serca, jednocześnie generując jedną trzecią globalnej emisji gazów cieplarnianych.
Pandemia COVID-19 pokazała nam siłę nauki, ale uwypukliła również nierówności w naszym świecie. Pandemia ujawniła słabości we wszystkich obszarach społeczeństwa i podkreśliła pilną potrzebę zrównoważonego dostępu do zdrowia teraz, jak i w przyszłości bez naruszania limitów ekologicznych.
Obecny model światowej gospodarki prowadzi do niesprawiedliwego podziału (dochodów, bogactwa Ziemi, władzy) przy znaczącej populacji ludzi żyjących w biedzie, niemogących z tych zasobów korzystać. Dobrze zarządzana planeta i dobrze prowadzona globalna ekonomia przyczyni się do zdrowia człowieka i zrównoważonego rozwoju ekologicznego. Cele te mogą być zrealizowane poprzez długoterminowe plany inwestycyjne, zrównoważony podział dóbr, ochronę socjalną, strategie prawne i podatkowe. Przerwanie trwającej destrukcji planety wymaga działań legislacyjnych, zmian dotyczących światowych korporacji, a przede wszystkim wsparcia jednostek i grup dokonujących świadomych wyborów przekładających się na zdrowie ludzi i naszej planety"
 

{"register":{"columns":[]}}