W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Termin przydatności do spożycia a data minimalnej trwałości

04.01.2024

TERMIN PRZYDATNOŚCI

DATA MINIMALNEJ TRWAŁOŚCI


Opakowanie oznaczone określeniem: najlepiej spożyć do / najlepiej spożyć przed końcem
Najczęściej spotkasz na środkach spożywczych trwałych, np. takich jak: mąki, makarony, kasze, ryże, ale także kawa, herbata, część słodyczy, niektóre przyprawy, sól oraz alkohole wysokoprocentowe.


TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Opakowanie oznaczone określeniem:
należy spożyć do: dzień miesiąc rok


Najczęściej spotkasz na środkach spożywczych łatwo psujących się, np. takich jak: wyroby wędliniarskie, mięso, ryby, soki niepasteryzowane, wyroby garmażeryjne, produkty mleczne.
Warto nauczyć się odróżniać wyżej opisane sformułowania, aby nie marnować żywności, ale też nie ryzykować swojego zdrowia i życia decydując się na konsumpcje produktów, które nie nadają się do spożycia. Najlepiej spożyć do / najlepiej spożyć przed określa tak zwaną datę minimalnej trwałości. Minimalnej, a więc nie ostatecznej.
Ten termin stosowany jest w przypadku środków spożywczych trwałych, które w krótkim czasie „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmieniać się ich kolor, konsystencja, smak czy zapach.


Produkty oznaczone tym terminem możemy bez obaw spożywać po upływie ich daty ważności - musimy się jedynie liczyć z drobnymi zmianami, które zajdą pod wpływem czasu. Należy spożyć do oznacza termin przydatności do spożycia środków spożywczych łatwopsujący, po upływie którego spożycie środka spożywczego może powodować groźne konsekwencje zdrowotne. Ze względu na brak lub nieznaczną ilość substancji konserwujących, żywność ta ma krótką ważność, której należy bezwzględnie przestrzegać. To znaczy, że powinna być ona spożyta najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

 

Termin przydatności

Warto nauczyć się odróżniać wyżej opisane sformułowania, aby nie marnować żywności, ale też nie ryzykować swojego zdrowia i życia decydując się na konsumpcje produktów, które nie nadają się do spożycia.

Najlepiej spożyć przed / najlepiej spożyć przed końcem określa tak zwaną datę minimalnej trwałości. Minimalnej, a więc nie ostatecznej. Ten termin stosowany jest w przypadku środków spożywczych trwałych, które w krótkim czasie „po terminie” nie ulegają zepsuciu, a jedynie może zmieniać się ich kolor, konsystencja, smak czy zapach. Produkty oznaczone tym terminem możemy bez obaw spożywać po upływie ich daty ważności - musimy się jedynie liczyć z drobnymi zmianami, które zajdą pod wpływem czasu.

Należy spożyć do oznacza termin przydatności do spożycia środków spożywczych łatwopsujących się, po upływie którego spożycie środka spożywczego może powodować groźne konsekwencje zdrowotne. Ze względu na brak lub nieznaczną ilość substancji konserwujących, żywność ta ma krótką ważność, której należy bezwzględnie przestrzegać. To znaczy, że powinna być ona spożyta najpóźniej w dniu upływu terminu ważności.

……………………………………………………………………………………………

Варто навчитися розрізняти вищеописані формулювання, щоб не марнувати їжу, але й не ризикувати своїм здоров’ям і життям, вирішивши вживати непридатні до вживання продукти.

Найкраще вжити до… Напис «мінімальний термін придатності» означає дату мінімальної придатності товару, тобто час, до якого продукт однозначно придатний до вживання. Звісно за умови правильного зберігання. Перевищення терміну мінімальної придатності не означає, що їжа зіпсувалася. Навпаки – якщо термін минув нещодавно, то, швидше за все, продукт ще досить свіжий, щоб його можна було з’їсти. Однак ви можете помітити, що на продуктах можуть з’явитися певні зміни, які відбуваються з часом.

Обов’язково вжити до… «Максимальний термін придатності» стосується тих продуктів, які можуть зіпсуватися після закінчення терміну придатності.  Вживання їх після строку придатності може мати наслідки для здоров’я. Через відсутність або незначну кількість консервантів цей харчовий продукт має короткий термін зберігання, якого необхідно суворо дотримуватися. Це означає, що його слід вживати не пізніше закінчення терміну придатності.

{"register":{"columns":[]}}