W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Trzymaj Formę!

Aktualnie program jest w trakcie modyfikacji.

Z badań prowadzonych w naszym kraju wynika iż w grupie dzieci i młodzieży około 10% ogółu populacji w wieku szkolnym ma nadwagę i otyłość. Zaledwie 30% młodzieży uczestniczy w zajęciach poprawiających sprawność fizyczną w czasie wolnym od zajęć. W związku z powyższym istnieje konieczność realizacji działań promujących zdrowe żywienie i wzrost aktywności fizycznej jako długofalowe i konsekwentne działanie prozdrowotne prowadzące do poprawy zdrowia dzieci i młodzieży.

W dniu 24 kwietnia 2006 r. Główny Inspektor Sanitarny powołał  Zespół ds. Opracowania i Wdrożenia "Krajowego Programu Zapobiegania Nadwadze, Otyłości i Chorobom Przewlekłym".  W wyniku pracy zespołu powstał program „Trzymaj Formę”.

I edycja programu została wdrożona w zainteresowanych szkołach podstawowych i gimnazjalnych w roku 2006/2007.

PSSE Białystok realizuje program przy współpracy :

  • Departament Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego w Białymstoku,
  • Polskie Towarzystwo Oświaty Zdrowotnej Oddział Terenowy w Białymstoku

Cel główny programu;

Zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie

Cele szczegółowe:
● Pogłębienie wiedzy o znaczeniu zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka.
● Kształtowanie postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością
zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną.
● Dostarczenie wiedzy o informacjach zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych i umiejętności korzystania z nich.


Adresaci programu:
Uczniowie klas V–VIII szkół podstawowych i ich rodzice.


Uczestnicy programu:
● Dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna.
● Pielęgniarki środowiska szkolnego.
● Władze wojewódzkie i lokalne oraz inni według możliwości i potrzeb środowiskowych.


Czas trwania programu:
● XVI edycja – rok szkolny 2022/2023.
● XVII edycja – rok szkolny 2023/2024.
● XVIII edycja – rok szkolny 2024/2025.


Organizatorzy programu:
● Główny Inspektorat Sanitarny.
● Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.


Współorganizatorzy programu:
● Fundacja Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie.
● Państwowe Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne z terenu całej Polski.


Koordynatorzy programu:
● Poziom wojewódzki:
wojewódzkie stacje sanitarno-epidemiologiczne.
● Poziom powiatowy:
powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne.
● Poziom szkolny – dyrekcje szkół.

 

Materiały i pomoce programowe
● Poradnik dla szkolnych koordynatorów programu.
● Scenariusze zajęć.
● Plakat Talerz Zdrowego Żywienia.
● Internetowa interaktywna strona edukacyjna (treści
programowe, informowanie o znakowaniu żywności)
dla uczniów, rodziców i nauczycieli.
● Aplikacja dla uczniów.\

 

( możliwość pobrania w wersji elektronicznej ze strony https://www.trzymajforme.pl/materialy-edukacyjne-50 )

Strategie i metody realizacji:

  • zapoznanie rodziców z założeniami programu
  • edukacja uczniów

Program realizowany jest w szkołach metodą projektu.

  • Jest to nauczanie oparte na rozwiązywaniu problemu
  • Polega ona na samodzielnym określeniu przez uczniów priorytetów i samodzielnym realizowaniu przez nich zadań
  • Projekt może być inicjowany i wspierany przez nauczycieli
  • Uczniowie czują się odpowiedzialni za jego realizację na równi z nauczycielami
  • Dominuje oddziaływanie na komponent emocjonalno-oceniający postawy
  • Adresaci projektu dokonują oceny efektów podjętych działań i prezentują w środowisku

 

{"register":{"columns":[]}}