W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wiosna na talerzu – smacznie i zdrowo

24.03.2025

Wiosna na talerzu

Wraz z nadejściem wiosny pragniemy odświeżyć swoją dietę i wprowadzamy lżejsze posiłki. Plan jak najbardziej właściwy. Często jednak z nieznanych przyczyn jego realizacja sprawia nam trudności co w efekcie powoduje, że jemy inaczej, ale czy na pewno zdrowo? To o czym nie możemy zapomnieć to na pewno:

  • świadome zakupy; 
  • sezonowe warzywa i owoce; 
  • odpowiednie nawodnienie organizmu; 
  • różnorodne produkty każdego dnia; 
  • odpowiednia ilość białka i węglowodanów;
  • ograniczenie cukru i soli.

Pamiętaj, tylko zmiany wprowadzane stopniowo zwiększają szansę na ich trwałość. Istnieje wiele źródeł, które mogą dostarczyć inspiracji i praktycznych wskazówek. Przy budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych pomocne mogą być e-booki, które znajdziesz na stronie internetowej https://diety.nfz.gov.pl/e-booki.

Dzięki tym zmianom, będziemy mogli cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. Cieszmy się smakiem wiosny – bezpiecznie, jak i świadomie. :)  

Materiały

Kuchenne inspiracje z NFZ - wiosna
kuchenne-inspiracje-z-nfz-wiosna.pdf 9.13MB
{"register":{"columns":[]}}