Wiosna na talerzu – smacznie i zdrowo
24.03.2025
Wraz z nadejściem wiosny pragniemy odświeżyć swoją dietę i wprowadzamy lżejsze posiłki. Plan jak najbardziej właściwy. Często jednak z nieznanych przyczyn jego realizacja sprawia nam trudności co w efekcie powoduje, że jemy inaczej, ale czy na pewno zdrowo? To o czym nie możemy zapomnieć to na pewno:
- świadome zakupy;
- sezonowe warzywa i owoce;
- odpowiednie nawodnienie organizmu;
- różnorodne produkty każdego dnia;
- odpowiednia ilość białka i węglowodanów;
- ograniczenie cukru i soli.
Pamiętaj, tylko zmiany wprowadzane stopniowo zwiększają szansę na ich trwałość. Istnieje wiele źródeł, które mogą dostarczyć inspiracji i praktycznych wskazówek. Przy budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych pomocne mogą być e-booki, które znajdziesz na stronie internetowej https://diety.nfz.gov.pl/e-booki.
Dzięki tym zmianom, będziemy mogli cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. Cieszmy się smakiem wiosny – bezpiecznie, jak i świadomie. :)
Materiały
Kuchenne inspiracje z NFZ - wiosnakuchenne-inspiracje-z-nfz-wiosna.pdf 9.13MB