Obrót grzybami
W Polsce obserwujemy duże zainteresowanie grzybami świeżymi, zbieranymi w celu ich spożycia, dość powszechne jest również spożywanie przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby. Osoby decydujące się na sprzedaż zebranych grzybów, muszą posiadać zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgłaszając się wcześniej do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
W celu sprzedaży grzybów w sposób zgodny z prawem, niezbędne jest uzyskanie atestu, czyli dokumentu wystawionego przez grzyboznawcę lub klasyfikatora (posiada uprawnienia do wystawienia atestu na grzyby świeże). Grzyboznawca/klasyfikator dokonuje oględzin grzybów świeżych i stwierdza, czy są jadalne i czy mogą być tym samym dopuszczone do obrotu handlowego. Do wystawienia atestu konieczne jest okazanie grzyboznawcy/klasyfikatorowi wszystkich zebranych grzybów. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do +10°C. Posiadając atest, można wystawić grzyby do sprzedaży.
Zakazany jest przydrożny handel grzybami - § 4 ust. 1 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 15 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011r. Nr 115, poz. 672 z późn. zm.): „grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu: wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach”.
W szczególności dotyczy to pozyskiwania grzybów do zakładów żywienia zbiorowego (restauracji, barów, punktów gastronomicznych) z niewiadomego źródła np. od osób prywatnych sprzedających grzyby przy drogach, najczęściej bez atestu. Kupowanie grzybów z niewiadomego źródła od osób prywatnych może przyczynić się do wystąpienia zatruć wśród konsumentów.
Art. 42 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2023r. poz. 1448) określa:
„Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby, jeżeli:
-
są jednego gatunku, z wyjątkiem grzybów, które mogą być użyte do produkcji środków spożywczych;
-
nie są rozdrobnione, z wyjątkiem podzielonych jeden raz wzdłuż osi ich trzonów, a także nie mogą to być wyłącznie trzony lub trzony oddzielone od kapeluszy w ilości przekraczającej liczbę kapeluszy;
-
nie wykazują zapleśnienia;
-
nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek, a ilość grzybów zaczerwionych pierwotnie nie przekracza 5% masy całkowitej grzybów;
-
zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu, igliwia, nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów;
-
zawartość substancji zanieczyszczających mineralnych nie przekracza 1% masy całkowitej grzybów.
Każda osoba kupująca grzyby ma prawo zarządać okazania przez sprzedającego atestu.
W Polsce dopuszczonych jest 72 gatunki grzybów do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby:
-
boczniak cytrynowy – Pleurotus citrinopileatus (Singer);
-
boczniak florydzki – Pleurotus florida (Singer);
-
boczniak łyżkowaty – Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél;
-
boczniak mikołajkowy – Pleurotus eryngii (DC.) Quél., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;
-
boczniak ostrygowaty – Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kumm.;
-
boczniak różowy – Pleurotus djamor (Rumph. Ex Fr.) Boedijn;
-
bokownik wiązowy – Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead;
-
borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie odmiany) – Boletus edulis Bull.;
-
czernidłak kołpakowaty – Coprinus comatus (O.F. Műll.) Pers.;
-
czubajka kania – Macrolepiota procera (Scop.) Singer;;
-
gąska zielonka (zielona) – Trichloma equestre (L.) P. Kumm.;
-
gąsówka fiotetowawa – Clitocybe nuda (Bull.) H. E. Bigelow & A. H. Sm.;
-
gęśnica indyjska – Calocybe indica Purkay. & A. Chandra;
-
kolczak obłączasty – Hydnum repandum L.;
-
koźlarz babka (wszystkie odmiany) – Leccinumm scabrum (Bull.) Gray;
-
koźlarz czerwony (wszystkie odmiany – Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
-
koźlarz grabowy – Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
-
lakownica żółtawa – Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
lejkowiec dęty – Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
-
lejkówka wonna – Clitocybe odora (Bull) P. Kumm;
-
łuskwiak nameko – Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et Imai., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
-
łuszczak zmienny – Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A. H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
maczużnik bojowy – Cordyceps militaris (L.) Link;
-
maślak pstry – Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
-
maślak sitarz – Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
-
maślak ziarnisty – Suillus granulatus (L.) Roussel;
-
maślak zwyczajny – Suillus luteus (L.) Roussel;
-
maślak żółty – Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
-
mleczaj późnojesienny (jodłowy) – Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
-
mleczaj rydz – Lactarius deliciosus (L.) Gray;
-
mleczaj smaczny – Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
-
mleczaj świerkowy – Lactarius deterrimus Gröger;
-
naparstniczka czeska-pochodząca spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
opieńka miodowa – Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
-
piaskowiec kasztanowaty – Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
-
piaskowiec modrzak – Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
-
pieczarka brazylijska – Agaricus subrufescens Peck;
-
pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieczarka lśniąca Agaricus silvaticus Schaeff, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieczarka ogrodowa – Agaricus hortensis Pers., , z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieczarka polna – Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieczarka miejska (szlachetna) – Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc.,, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieczarka zaroślowa – Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
-
pieprznik jadalny (kurka) – Cantharellus cibarius Fr.;
-
pierścieniak uprawny – Stropharia rugosoannulata Farl. Ex Murrill;
-
płachetka zwyczajna – Cortinarius caperatus (Pers.) Fr.;
-
płomiennica zimowa – Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
-
pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) – Volvariella volvacea (Bull.) Singer, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
podblaszek (Buna shimeji) – Hypsizygus tessellatus (Bull.) Singer oraz Hypsizygus marmoreus (Bull.) Singer;
-
podgrzybek brunatny – Imleria badia (Fr.) Fr.;
-
podgrzybek zajączek – Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
-
podgrzybek złotawy – Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
-
polówka wiązkowa – Cyclocybe aegerita (cylindracea) (V.Brig.) Vizzini;
-
siedzuń sosnowy – Sparassis crispa (Wulfen) Fr.;
-
soplówka bukowa – Hericium coralloides (Scop.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
soplówka jeżowata – Hericium erinaceus (Bull.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
smardz jadalny – Morchella esculenta (L.) Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
smardz stożkowaty – Moechella conica Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych oraz spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
trufla Borcha, trufla biaława – Tuber borchii Vittad.;
-
trufla chińska – Tuber indicum;
-
trufla czarnozarodnikowa – Tuber melanosporum Vittad.;
-
trufla letnia – Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
-
trufla zimowa – Tuber brumale Vittad;
-
trzęsak morszczynowaty – Tremella fuciformis Berk.;
-
twardnik japoński (Shiitake) – Lentinula edodes (Berk.) Pegler, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
twardzioszek przydrożny – Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
-
uszak bzowy – Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.;
-
uszak gęstowłosy (grzyby mun) – Auricularia polytricha (Mont.) Sacc., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
zimówka aksamitnotrzonowa – Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
-
żagiew wielogłowa – Polyporus umbellatus (Pers.) Fr., pochodząca wyłącznie z terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
żagwica listkowata – Grifola frondosa (Dicks.) Gray, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
-
żółciak siarkowy – Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill.
Ponadto Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Chełmie przypomina, że zgodnie z art. 64 pkt. 1 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.
Zgodnie z §3.1 cytowanego wyżej Rozporządzenia Ministra Zdrowia podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie skupu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, zwane dalej „punktami skupu grzybów”, oraz podmioty działające na rynku spożywczym, prowadzące działalność w zakresie przetwórstwa grzybów, zwane dalej „zakładami przetwórczymi”, są obowiązane posiadać atesty na grzyby:
1) świeże, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą”, jest dokonywana przez grzyboznawcę lub klasyfikatora grzybów;
2) suszone, pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, których ocena pod kątem spełniania wymagań określonych w art. 42 ust. 3 ustawy jest dokonywana przez grzyboznawcę.
2. Zakłady przetwórcze są obowiązane zapewnić nadzór grzyboznawcy nad procesem technologicznym przetwórstwa.
Ponadto zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet winny uzyskać zaświadczenie o wpisie zakładów do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
Wprowadzane do obrotu środki spożywcze winny być znakowane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.