W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Antybiotykooporność c.d.

19.03.2024

anty2

Nadużywanie i nieprawidłowe stosowanie antybiotyków to jedne z głównych przyczyn oporności na antybiotyki. Podobnie jak niepotrzebne stosowanie antybiotyków, na przykład przepisywanych w przypadku infekcji wirusowych lub w celu uniknięcia wtórnych zakażeń. Wirusy nie są organizmami żywymi, więc nie można ich leczyć antybiotykami. 

Zamiast zwalczać bakterie poprzez wyważone i ukierunkowane stosowanie antybiotyków, przez wiele lat przepisywano je w nadmiarze; często nieprawidłowo i przypadkowo. Nadmierne dążenie do bezpieczeństwa spowodowało, że antybiotyki są często przepisywane niepotrzebnie, aby uzasadnić unikanie wtórnych zakażeń. 

Tutaj również często winę ponoszą pacjenci. Mogą wywierać nacisk na swoich lekarzy pierwszego kontaktu, aby przepisali antybiotyki tuż przed weekendem lub wakacjami, mimo że może nie być jasne, czy infekcja jest bakteryjna, a zatem czy można ją leczyć antybiotykami. 

Ale nie tylko ludzie nadużywają antybiotyków. Rolnictwo przemysłowe jest również odpowiedzialne za nadmierne wykorzystywanie produktów na dużą skalę. Duża liczba zwierząt zgromadzonych w zamkniętych pomieszczeniach sprzyja przenoszeniu się infekcji. Antybiotyki są często mieszane z paszą dla zwierząt, aby uniknąć masowych infekcji i ewentualnych negatywnych skutków finansowych. Późniejsze spożywanie mięsa tych zwierząt przez człowieka umożliwia również przedostawanie się do naszego organizmu opornych bakterii z produktów mięsnych. 

{"register":{"columns":[]}}