W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czego nie może zabraknąć na etykiecie produktu spożywczego?

16.04.2024

dobra etykieta

 

Czego nie może zabraknąć na etykiecie produktu spożywczego?

Co powinno znaleźć się na etykiecie produktu?

Na etykiecie produktowej nie może zabraknąć kilku kluczowych elementów. Jednym z nich jest wyraźna nazwa towaru, która dokładnie określa rodzaj konkretnego środka spożywczego. Na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa oraz adres producenta lub/i importera.

Niezbędna jest ponadto data przydatności do spożycia, oznaczana zwrotem „najlepiej spożyć przed…” bądź „należy spożyć do…” w zależności od rodzaju produktu. Pierwsze z oznaczeń widnieje na towarach trwałych, np. makaronach, kawie czy soli, z kolei drugie – na produktach o krótszym terminie przydatności, takich jak mięso czy nabiał.

Etykieta produktu powinna zawierać także wykaz składników odżywczych, które zawiera dany produkt – co ważne, poszczególne komponenty muszą być podane w kolejności malejącej. Obok samych składników musi widnieć również wartość odżywcza produktu.

Na etykiecie produktowej nie może zabraknąć informacji na temat alergenów, które mogą znajdować się w składzie. To m.in. zboża zawierające gluten, mleko z laktozą, jaja, orzechy, sezam czy soja.

Co więcej, na opakowaniu produktu spożywczego musi znajdować się wzmianka dotycząca warunków jego przechowywania – o ile wpływają one na jego jakość i stan – oraz sposobu samego przygotowania. Zwłaszcza w przypadku produktów, które można przygotować przy użyciu piekarnika bądź kuchenki mikrofalowej.

Etykieta produktu powinna informować także o wadze netto żywności oraz numerze partii produkcyjnej, który oznacza ilość środka spożywczego wyprodukowanego, zapakowanego bądź przetworzonego w tych samych warunkach.

 

{"register":{"columns":[]}}