W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ile zdrowia drzemie w jajku

26.03.2024

jajka

W Święta Wielkanocne, zgodnie z tradycją, na naszych talerzach pojawiają się jajka w różnej postaci. Zajmują pierwsze miejsce na stołach, stanowią podstawę różnorakich potraw, a ponadto zawierają wiele cennych składników odżywczych. W tych dniach zapewne nie będziemy ich ograniczać. Natomiast w codziennej diecie za rozsądne przyjmuje się spożycie 1 jajka dziennie (wliczając te dodane do ciast, kotletów, pulpetów, naleśników itp.).

Jajka przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. Białko w nich zawarte jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz do produkcji enzymów i hormonów. Dlatego są szczególnie cenne dla osób aktywnych fizycznie. Ponadto zawierają one luteinę i zeaksantynę, czyli przeciwutleniacze, które mogą pomóc w ochronie oczu przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem.

Jaja kurze są doskonałym składnikiem codziennego jadłospisu dziecka, a zwłaszcza śniadania.  Spożywanie potraw z jaj poprawia jakość diety i zwiększa odczucie sytości po posiłku.

 

{"register":{"columns":[]}}