W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#lato z sanepidem żywność podczas upałów

05.07.2023

bezpiecz

Przygotowując się do urlopu, pamiętaj, że wysokie temperatury mogą być niekorzystne dla ciebie i twojego zdrowia. Dotyczy to także produktów spożywczych. Skwar na dworze powoduje, że żywność szybciej się psuje. Uważaj, co jesz podczas upałów – to szybka droga zatrucia pokarmowego.

Zatrucie wynika z nieprawidłowości funkcjonowania układu pokarmowego. Dochodzi do niego przez spożycie pokarmu, który jest zakażony drobnoustrojami lub bakteriami. Objawy to wymioty i nudności, bóle brzucha czy biegunka to charakterystyczne objawy występuję przy zatruciach. Mogą towarzyszyć im również uderzenia gorąca i osłabienia-ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Kupuj żywność w miejscach, gdzie jest właściwie przechowywana

Producenci świeżej żywności, np. mięsa czy produktów mlecznych, są zobowiązani do zachowania tzw. łańcucha chłodniczego, to znaczy zapewnienia odpowiedniej temperatury przechowywania i transportu towaru. Jednak producent nie ma wpływu na warunki panujące w sklepach spożywczych i jeżeli chcemy kupić dobry i bezpieczny produkt, należy koniecznie zwracać uwagę na przechowywanie żywności w sklepie.

  • Produkty spożywcze kupujmy wyłącznie w miejscach, gdzie są przechowywane w takich warunkach, jakie są określone na opakowaniu, np. dla produktów mlecznych jest to zwykle 2–8°C. Jeżeli produkt ma być przechowywany w warunkach chłodniczych, nie kupujmy go na straganach. Zdarza się również, że w sklepie jest lodówka, ale nie chłodzi prawidłowo – wtedy też należy zrezygnować z zakupu.
  • Podczas dużych zakupów świeże produkty wkładajmy do koszyka na samym końcu – unikniemy ich przegrzania.
  • Kupując warzywa i owoce, zwracajmy uwagę na to, czy są świeże i nieuszkodzone,
    a w przypadku produktu pakowanego w folię - czy nie ma pod nią płynu. Warto kupować warzywa i owoce, na które właśnie przypada sezon.

Właściwie transportuj żywność

Jeżeli transport żywności ze sklepu do domu jest długi, szczególnie w okresie letnim, warto przewozić wrażliwe na temperaturę zakupy w torbie termoizolacyjnej, która utrzymuje zimno około godziny. W porze letniej zakupy róbmy rano lub wieczorem, kiedy jest chłodniej. Po powrocie do domu umieśćmy świeże produkty w lodówce tak szybko, jak to możliwe.

Stosuj zasadę pierwsze weszło – pierwsze wyszło, tzw. FIFO

Świeżo zakupione produkty układajmy z tyłu lodówki lub szafki, a starsze z przodu, aby sięgać po nie w pierwszej kolejności. Sprawdzajmy terminy przydatności do spożycia przechowywanych produktów i zużywajmy w pierwszej kolejności te, których termin jest krótszy. Na przykład, jeśli w lodówce mamy dwa opakowania jogurtu, sprawdźmy datę i zjedzmy ten, na którego opakowaniu widnieje krótszy termin.

Przechowuj żywność w odpowiednich warunkach

Żywność należy przechowywać w warunkach zgodnych z deklaracją producenta. Ogólnie jednak się przyjmuje, że produkty niewymagające stosowania temperatur chłodniczych przechowuje się w temperaturze otoczenia, w chłodnym i zacienionym miejscu. Temperatura przechowywania produktów w warunkach chłodniczych ustalana jest zwykle na poziomie nie wyższym niż +4 o C, natomiast produktów mrożonych −18 o C. Przygotowywanie posiłków należy planować w taki sposób, aby unikać pozostawiania żywności „wrażliwej” (surowce i produkty wymagające przechowywania w niskich temperaturach, w tym w szczególności pochodzenia zwierzęcego, a także gotowe potrawy) w tzw. strefie niebezpiecznych temperatur. Strefa ta to przedział temperatur od +4 o C do +60 o C, w którym to zakresie istnieją dogodne warunki do wzrostu i rozwoju drobnoustrojów, w tym również chorobotwórczych. Dlatego też żywność „wrażliwą” należy trzymać poza zakresem tych temperatur.

Korzystaj właściwie z lodówki

  • Produkty umieszczajmy w lodówce na odpowiednich półkach, zgodnie ze wskazaniami producenta lodówki. Zapewnijmy swobodny przepływ powietrza w lodówce; artykuły żywnościowe nie powinny dotykać ścianek wewnętrznych. Należy układać produkty luźno, aby były ze wszystkich stron owiewane krążącym powietrzem i nie utrudniały jego swobodnego przepływu.
  • Nie wstawiajmy do lodówki potraw jeszcze ciepłych, gdyż powoduje to podniesienie temperatury w lodówce i przyspiesza psucie się produktów.
  • Unikajmy częstego i długiego otwierania lodówki.
  • W razie braku dopływu prądu nie otwierajmy często lodówki.
  • Rozmrażanie i mycie lodówki wykonujmy regularnie i zaplanujmy je w takim momencie, gdy nie mamy dużego zapasu żywności, a w pomieszczeniu nie jest gorąco.

Najmniej korzystnym sposobem dłuższego przechowywania żywności są torebki foliowe.
Ze względu na ich nieprzepuszczalność powietrza stwarzają warunki do rozwoju drobnoustrojów. Produkty spożywcze warto trzymać w plastikowych pojemnikach posiadających atesty do kontaktu z żywnością. Ważne jednak, by wkładane do nich produkty były odsączone z wody. Dużą popularnością cieszą się również pojemniki do pakowania próżniowego. Doskonale sprawdzają się w przypadku warzyw, owoców czy serów. Nie powinniśmy jednak trzymać w nich mięsa i wędlin. Należy pamiętać, aby nie przechowywać produktów spożywczych w zardzewiałych pojemnikach metalowych, ponieważ rdza bardzo szkodliwie oddziałuje na żywność.

Zamrażaj nadmiar żywności

Zamrażanie to dobry sposób na przedłużenie trwałości żywności. Należy jednak zamrażać żywność świeżą, od razu po zakupie, a nie dopiero pod koniec daty przydatności do spożycia. Bardzo dobrze mrozi się pieczywo, a także owoce i warzywa. Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów – szczególnie surowych – nie można zamrażać powtórnie.

Gdy kupujemy lody szczególnie te na patyku to sprawdzajmy ich kształt. Jeśli polewa jest połamana, a lód ma zdeformowany kształt to może do świadczyć, że był rozmrożony i ponownie zamrożony. To może spowodować zatrucie pokarmowe.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości nie kupuj i nie spożywaj jedzenia. Będzie to bezpieczne dla ciebie i twojej rodziny. Nie wahaj się też zgłosić nieprawidłowości do Inspektoratu Sanitarnego. Na wycieczki zabieraj suchy prowiant, który wytrzyma wysokie temperatury. Ponadto dokładnie myj ręce, chroń żywność przed zanieczyszczeniem i sprawdzaj datę przydatności produktów.

Źródło:

,,Trzymaj Formę!”- Podstawy teoretyczne programu. Poradnik dla nauczycieli, Warszawa 2022

Materiały

Ulotka 5 kroków do bezpiecznej żywności
5​_kroków​_do​_bezpiecznej​_żywności.pdf 3.12MB

{"register":{"columns":[]}}