W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności na zimę

14.09.2023

prz

Odpowiednim przechowywaniem produktów spożywczych zaczynamy interesować się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Chcemy mieć pewność, że nasze produkty pozostaną nadal świeże i zachowają odpowiednie właściwości odżywcze. Źle przechowywane produkty szybciej się psują i tracą cenne właściwości, a ich spożycie może przyczynić się do zatrucia pokarmowego. Mamy jednak kilka sposobów na to, by tego uniknąć. O czym należy pamiętać przechowując żywność na zimę? Podpowiadamy poniżej. 

Dziś wskazówki do przechowywania warzyw: 

  • Długie warunki przechowywania najlepiej znoszą warzywa korzeniowe np. marchew, pietruszka, seler, ale również ziemniaki, cebula czy czosnek.  

  • By zachować świeżość naszych produktów, musimy je dobrze obejrzeć i upewnić się czy nie mają śladów uszkodzeń, nadpsucia lub obecności szkodników. Jeśli takowe znajdziemy, należy takie warzywo od razu odłożyć na bok, gdyż każdy z tych elementów, nawet na jednym produkcie może doprowadzić do zmarnowania wszystkich naszych zapasów.  

  • Temperatura oraz wilgotność powietrza mają największy wpływ na świeżość i jakość naszych warzyw. Optymalna temperatura dla większości waha się między 1, a 4 °C. Jednak są takie jak np. por lub cebula, które można trzymać w temperaturze do 7 °C. Ich miejsce powinno być przewiewne, a warzywa dobrze osuszone.  

  • Nieogrzewana piwnica to najlepsze miejsce dla warzyw korzeniowych i kapustnych umieszczonych w drewnianych skrzynkach.  

{"register":{"columns":[]}}