Powrót

Szczepienia przeciw grypie

20.09.2023

spg

Grypa to ostre wirusowe zakażenie górnych dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy grypy. Przyczyną corocznych, sezonowych wzrostów zachorowań na grypę w okresie jesienno-zimowym są wirusy grypy typu A i B. 

Grypa powoduje zachorowania w każdej grupie wiekowej (Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że rocznie dotyczyć może 5% – 10% dorosłych i 20% – 30% dzieci). Na całym świecie, szacuje się, że corocznie zachorowania na grypę są przyczyną około 3 do 5 milionów przypadków ciężkich powikłań pogrypowych, a około 250 000 do 500 000 zgonów, równocześnie jednak dostępne są skuteczne szczepienia ochronne przeciw grypie. 

Jak się zarażamy? 

Grypa przenosi się drogą kropelkową.: 

  • podczas mówienia, kaszlu, wydmuchiwania nosa. 

  • przez bezpośredni kontakt ze świeżą wydzieliną z dróg oddechowych. 

Okres inkubacji wynosi 1-4 dni. 

Objawy 

Objawy grypy bywają niecharakterystyczne. Najczęściej pojawiają się nagle i obejmują: 

  • gorączkę (powyżej 38 ºC), 

  • dreszcze 

  • bóle mięśniowo-stawowe, 

  • bóle głowy, 

  • uczucie rozbicia, osłabienia, 

  • złe samopoczucie, 

  • kaszel, 

  • ból gardła, 

  • katar. 

Objawy mogą być nieco inne u małych dzieci. Tu może pojawić się zmiana zachowania, senność, rozdrażnienie, a także objawy ze strony układu pokarmowego, jak brak apetytu czy wymioty. 

Jak leczyć grypę 

Grypę leczy się przede wszystkim objawowo. Zalecenia dotyczą pozostania w domu i odpoczynku, picia dużych ilości płynów, a w razie potrzeby – stosowania niesterydowych leków przeciwzapalnych. U małych dzieci szczególnie ważne jest nawadnianie i obniżanie gorączki. Jeśli należysz do grupy ryzyka ciężkiego przebiegu choroby, lekarz może zadecydować o zastosowaniu leków antywirusowych (oseltamivir, zanamivir). 

Najczęściej choroba ustępuje po ok. 7 dniach – nieco dłużej może utrzymywać się kaszel i zmęczenie. 

Zdarza się, że grypa prowadzi do powikłań. Najczęstsze to zapalenia ucha środkowego oraz angina paciorkowcowa. W cięższych przypadkach, prowadzących nieraz do hospitalizacji może pojawić się zapalenie płuc, rzadziej - zapalenie mięśnia sercowego, mózgu i opon mózgowych i inne. Zdarza się też, że grypa prowadzi do zaostrzenia istniejących chorób przewlekłych. 

Najbardziej narażone na ciężki przebieg choroby są dzieci poniżej 2 roku życia, dorośli w wieku 65 lat lub starsze, kobiety w ciąży oraz osoby przewlekle chore. Śmiertelność grypy sezonowej wynosi 0,1-0,5% (tzn. umiera 1-5 na 1000 osób, które zachorowały), przy czym 90% zgonów występuje u osób po 60 r.ż. 

Szczepienie przeciw grypie 

Szczepienie przeciwko grypie sezonowej to najskuteczniejsza, polecana przez Światową Organizację Zdrowia i ekspertów z zakresu epidemiologii, metoda zapobiegania zachorowaniu. Nawet jeśli zarazisz się po zaszczepieniu, masz szansę przejść chorobę z mniejszym nasileniem i będziesz mniej narażony na jej powikłania. 

Szczepienia są zalecane wszystkim osobom powyżej 6. miesiąca życia, a w szczególności: 

  • zdrowym dzieciom w wieku od 6. miesiąca życia do 18 lat, 

  • osobom chorym na choroby przewlekłe, 

  • osobom w wieku powyżej 55 lat, 

  • pracownikom ochrony zdrowia oraz placówek zapewniających opiekę osobom chorym i niepełnosprawnym, 

  • pracownikom wykonującym zawody wymagające ciągłego kontaktu z ludźmi. 

Zapobieganie – zasady higieny 

W celu zapobieżenia zachorowaniu i dalszemu szerzeniu się grypy sezonowej zaleca się: 

  • regularne, coroczne szczepienie przeciwko grypie, 

  • regularne mycie rąk. Częste mycie rąk wodą i mydłem, a w przypadku, gdy nie jest to możliwe środkiem dezynfekującymi na bazie alkoholu, zmniejsza ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce zanieczyszczone wirusami grypy, 

  • unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi, 

  • w przypadku wystąpienia objawów grypowych pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywania poza domem – unikanie tłumu i masowych zgromadzeń, 

  • zakrywanie ust i nosa podczas kaszlu oraz kichania, najlepiej przy pomocy chusteczki, ewentualnie rękoma, które następnie należy umyć wodą i mydłem lub środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu. 

 

Źródło-GIS 

{"register":{"columns":[]}}