W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

#Twojezdrowiewtwoichrękach Higiena i mycie rąk

13.07.2023

recenowe

Dlaczego trzeba myć ręce?

Mycie rąk to prosty i skuteczny sposób by zatrzymać rozprzestrzenianie się zakażeń, niestety często jest bagatelizowany. A przede wszystkim mycie rąk pozwala usunąć z powierzchni rąk m.in. bakterie, wirusy czy grzyby odpowiadające za cały szereg groźnych chorób, jak choćby salmonellę czy grypę. Do „chorób brudnych rąk” zalicza się także biegunki, zatrucia pokarmowe i wirusowe zapalenie wątroby typu A.

 

Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. To bomba bakteryjna, którą rozbroić może tylko mycie rąk. Wystarczy kilkadziesiąt sekund myć ręce, by oczyścić je z 90 proc. bakterii.

Jak myć ręce? Podstawowe zasady:

  • myj ręce ok. 30 sekund
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni
  • dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie
  • pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem

 

Myjąc ręce w miejscu publicznym staraj się nie dotykać umytymi rękoma klamek, drzwi oraz innych elementów wyposażenia, mogą znajdować się na nich liczne bakterie. Wychodząc możesz posłużyć się papierowym ręcznikiem, który ograniczy kontakt z drobnoustrojami.  

 

Instrukcja: Jak myć ręce?

Obraz zawierający tekst, zrzut ekranu, Ludzka twarz, design
Opis wygenerowany automatycznie

Zaleca się mycie rąk w następujących sytuacjach:

  • po kichaniu, kaszlu, czyszczeniu nosa,
  • przed i po każdym posiłku,
  • po skorzystaniu z toalety,
  • przed przygotowaniem, w trakcie przygotowania i po przygotowaniu posiłku,
  • przed dotykaniem produktów spożywczych,
  • obróbce niegotowanego mięsa, ryb oraz jajek,
  • po powrocie ze szkoły, sklepu, spaceru, podwórka, służby zdrowia,
  • po odwiedzeniu chorej osoby,
  • po zabawie,
{"register":{"columns":[]}}