W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdrowie jesienią – jedz kolorowo!

11.10.2023

jedzenie

Jesień zawitała w pełni, a zima zbliża się do nas wielkimi krokami. W tym czasie nasza dieta często jest bogata w produkty mięsne, ziemniaki, pieczywo oraz tłuszcze. Coraz mniej sięgamy po warzywa na talerzu. Tymczasem bez względu na porę roku, nasza dieta powinna być bogata w witaminy i antyoksydanty, a tym samym obfitować w warzywa i owoce.  Witaminy i antyoksydanty pomogą nam zwiększyć odporność, co pomoże nam szybciej zwalczyć ewentualną infekcję. Po jakie owoce i warzywa sięgać jesienią?

 

Najlepiej stawiać na produkty lokalne. Dzięki nim mamy pewność, że jest w nich miej chemii.

Zawsze warto stawiać na lokalne produkty. Jesień to najlepszy czas na: jabłka, gruszki, dynie, winogrona, czosnek, cebulę, paprykę, cukinię, buraki, a także orzechy.

 

  • Jabłko jest źródłem m.in. witamin A, C, E, potasu, cynku, żelaza  i błonnika. Jak je wykorzystać np. podczas śniadania? Polecamy owsiankę z jabłkami, cynamonem i miodem.
  • Gruszki są lekkostrawne, wspomagające układ krwionośny, zawierają witaminy B, C, K, A oraz żelazo, białko, błonnik, miedź.
  • Słodkie winogrona pozytywnie wpłyną na nasz układ krążenia.
  • Dynia jest bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy magnez.
  • Pietruszka to źródło witaminy C.
  • Pasternak dostarczy nam błonnika, potasu, witaminy C, a frytki z tego warzywa są naprawdę smaczne.
  • Jesień to również czas na jarmuż oraz bogate w antyoksydanty bakłażany i cukinie, jak i buraki obfitujące w kwas foliowy. 
  • Czosnek wesprze naszą odporność. Działa bakteriobójczo, pomaga zwalczać infekcje i obniża ciśnienie.
  • Cebula, szczególnie czerwona, bogatsza w przeciwutleniacze, ale też pozostałe jej odmiany działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
  • Imbir działa rozgrzewająco.
  • Cynamon wspiera trawienie.
  • Miód ównież warto włączyć w naszą jesienną dietę.
  • Orzechy, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i magnez. Skutecznie wpływają na pracę układu nerwowego i są doskonałe na przekąskę.
  • Nie nie zapominajmy też o kiszonkach – kapuście, ogórkach czy burakach. Świetnie uzupełnią potrawy ze świeżymi warzywami i owocami oraz wspomogą pracę jelit.
{"register":{"columns":[]}}