W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sprzedaż Sezonowa

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W ELBLĄGU PRZYPOMINA O ZASADACH PROWADZENIA DZIAŁALNOŚCI OBIEKTÓW TYMCZASOWYCH (NP. STRAGANY), W KTÓRYCH SPRZEDAWANA JEST ŻYWNOŚĆ

targowisko

Rejestracja
Zgodnie z aktualnym stanem prawnym, podmiot rozpoczynający działalność w zakresie sprzedaży sezonowej żywności zobowiązany jest do uzyskania zatwierdzenia wydawanego przez terenowo właściwego państwowego powiatowego lub granicznego inspektora sanitarnego – zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn.zm.).
Wzór wniosku, który należy złożyć  jest dostępny na stronie internetowej:
       https://www.gov.pl/web/psse-elblag/materialy-do-pobrania
Wpis zakładu do rejestru  nie podlega opłacie.
Zgodnie z art. 103, ust.1 pkt 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn.zm.) kto prowdzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakłądu i wpis do rejestru zakładów podlega karze pieniężnej w wysokości do trzydziestokrotnego przeciętnego wynagodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzajacy, wysokość kary pieniężnej może być wymierzona do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.
Osoby pracujące w styczności z żywnością muszą posiadać orzeczenie lekarskie do celów sanitarno- epidemiologicznych
Zgodnie z art. 100, ust.1 pkt 11 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn.zm.) kto "(..) zatrudnia osoby nieposiadające orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych podlega karze grzywny."    
Wymagania dla pomieszczeń ruchomych/tymczasowych, w których prowadzony jest obrót żywnością:
•    pomieszczenia powinny być tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości, dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki,
•    muszą być dostępne odpowiednie urządzenia, aby utrzymać właściwą higienę personelu (należy mieć umowę na korzystanie z toalety dla pracowników branży spożywczej),
•    powierzchnie do kontaktu z żywnością muszą być w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i w miarę potrzeby, dezynfekcji. Wymaga to stosowania gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych materiałów, chyba że przedsiębiorstwa sektora spożywczego mogą zapewnić właściwe organy, że inne użyte materiały są odpowiednie,
•    należy zapewnić warunki do czyszczenia i w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu,
•    należy ustanowić odpowiednie przepisy/zasady, dla środków spożywczych, które będą czyszczone, aby dokonywać tego w sposób higieniczny,
•    należy zapewnić odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej,
•    należy zapewnić odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno płynnych, jak i stałych),
•    należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności,
•    środki spożywcze muszą być tak umieszczone, aby unikać, na tyle, na ile jest to rozsądnie praktykowane, ryzyka zanieczyszczenia.

Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności
Zgodnie z z art. 14 i 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463) żywność musi być bezpieczna dla zdrowia i życia człowieka, a odpowiedzialność za jej bezpieczeństwo ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.

Przepisy prawne

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U.                  z 2020 r., poz.2021 z późn.zm.).
Rozporządzenie  (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319)

{"register":{"columns":[]}}