W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

II edycja kampanii EFSA pt. „Wybieraj Bezpieczną Żywność”

Zdrowie roślin

Preferujesz żywność pochodzenia roślinnego? ? 🌿  

Dzięki unijnym naukowcom, uprawy na terenie UE są chronione przed pasożytami i chorobami - więc śmiało sięgaj po dietę roślinną! 🥼❤️  

Więcej informacji o #PlantHealth na stronie  

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl

#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

II edycja kampanii EFSA pt. „Wybieraj Bezpieczną Żywność”

 

Suplementy diety 

Czy preparaty multiwitaminowe są bezpieczne i czy faktycznie ich potrzebujemy? 🤔  

Dzięki naukowcom z całej UE suplementy diety są sprawdzane pod kątem bezpieczeństwa jak również mając na uwadze potrzeby żywieniowe - możesz więc sięgać po nie w razie potrzeby! 😌  

Więcej informacji o #FoodSupplements na stronie  

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/food-supplements  

#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

Suplementacja potasu to doładowanie

 

Nowości spożywcze 

Chia, komosa, świerszcze - co je łączy? 🤔  

Tonowa żywność, która stosunkowo niedawno pojawiła się w Europie. Mogą wydawać się egzotyczne, ale dzięki unijnym naukowcom masz pewność, że mogą być bezpiecznie spożywane   

Więcej informacji o #NovelFood na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/novel-foods   

#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

Próbowanie czegoś nowego? To wyzwanie

 

Dodatki 

Dodatki mogą być słodkie, kolorowe i praktyczne, ale czy są bezpieczne? 

W UE odpowiedź brzmi TAK! Unijni naukowcy oceniają bezpieczeństwo wszystkich dodatków do żywności, zanim trafią one na rynek - możesz więc bez obaw dokonywać wyborów żywności. 

Dowiedz się więcej o dodatkach na stronie 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/additives  

#EUChooseSafeFood #WiedzaToZdrowie

Szczypta koloru? To kreatywne

 

Alergeny  

Czy masz alergie pokarmowe? Nie jesteś sam! 

W UE istnieje 14 alergenów, które muszą być oznaczone na opakowaniach żywności, poparte zaleceniami unijnych naukowców. Możesz więc cieszyć się jedzeniem, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo. 

Dowiedz się więcej o alergenach na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens  

#EUChooseSafeFood #WiedzaToZdrowie

Chleb bezglutenowy? To jedna z możliwości

 

Dobrostan zwierząt  

Czy bezpieczeństwo i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego są dla Ciebie ważne? 

Z pewnością są dla naukowców z całej UE, którzy pracują nad utrzymaniem wysokich standardów dobrostanu zwierząt. Zdrowie zwierząt prowadzi do bezpiecznej żywności, więc możesz cieszyć się nią bez obaw!  

Dowiedz się więcej o dobrostanie zwierząt na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/animal-welfare  

#EUChooseSafeFood #WiedzaToZdrowie 

Świeże jaja? To smaczne

 

Zdrowie pszczół 

Kochasz pszczoły? Wszyscy powinniśmy, ponieważ zapylają one większość naszych upraw. 
Na szczęście naukowcy z UE pracują jak pracowite pszczoły, aby monitorować i chronić ich zdrowie. Dzięki temu możesz nadal cieszyć się swoją żywnością. 

Dowiedz się więcej o zdrowiu pszczół na stronie: 
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/bee-health 
#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

Kropla miodu? To przysmak. Ochrona pszczół? To już nauka

 

Zanieczyszczenia 

Chcesz wiedzieć o substancjach obecnych w Twojej żywności? 

Naukowcy z UE gromadzą i badają dane dotyczące substancji zanieczyszczających, takich jak akrylamid oraz udzielają zrozumiałych porad, jak je ograniczać lub unikać. Możesz więc spokojnie cieszyć się swoją żywnością. 

Dowiedz się więcej o zanieczyszczeniach na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/contaminants  

#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

Owoce morza na przystawkę? To pyszne

 

Choroby przenoszone przez żywność 

Jedzenie powinno nas uszczęśliwiać, a nie powodować choroby. Wszyscy się z tym zgadzamy! 

Naukowcy z UE badają zagrożenia związane z bakteriami, takimi jak Salmonella, pomagając zapobiegać zanieczyszczeniu nimi żywności, abyś mógł spokojnie się nią cieszyć. 

Więcej informacji o chorobach przenoszonych przez żywność można znaleźć na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/foodborne-diseases  

#EUChooseSafeFood  #WiedzaToZdrowie

Próbowanie nowych potraw? To ekscytujące

 

Marnotrawstwo żywności 

Zastanawiasz się nad wyrzuceniem jedzenia? Najpierw sprawdź etykietę! 

Unijni naukowcy zalecają producentom żywności umieszczanie na wszystkich opakowaniach informacji „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć do”. Trzymaj się tych dat, a możesz mieć pewność, że będziesz marnować mniej. 

Dowiedz się więcej o marnotrawieniu żywności na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/deciphering-labels  

#EUChooseSafeFood #WiedzaToZdrowie

Zdrowa przekąska? To zadowalające

 

Higiena żywności 

Chcesz poznać sekret przygotowywania potraw w sposób higieniczny?  

Nie ma w tym żadnego sekretu! Postępuj zgodnie z prostą check-listą opartą na badaniach UE, a następnie gotuj i jedz bez obaw to, na co masz ochotę! 

Dowiedz się więcej o higienie żywności na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene  

#EUChooseSafeFood #WiedzaToZdrowie

Produkty sezonowe? To wyśmienite

 

Opakowania żywności 

Czy możesz mieć pewność, że opakowania żywności są bezpieczne? 

Tak, możesz! Ponieważ naukowcy z UE oceniają opakowania, upewniając się, że nie mają one negatywnego wpływu na zawartą w nich żywność. Możesz więc bez obaw rozpakować i cieszyć się każdą potrawą. 

 Dowiedz się więcej o opakowaniach żywności na stronie: 

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/packaging  

#EUChooseSafeFood   #WiedzaToZdrowie

Świeżość na dłużej? To wygodne

 

{"register":{"columns":[]}}