Legionella
12.06.2025
W związku ze zbliżającym się okresem wakacyjnym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie przypomina o potrzebie przeprowadzania okresowych przeglądów wewnętrznych instalacji wodociągowych, regularnym ich czyszczeniu oraz konieczności badania jakości ciepłej wody użytkowej na obecność bakterii Legionella sp., stosownie do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294 ze zm.).
Bakterie Legionella występują powszechnie w środowisku naturalnym człowieka. W naturalnych warunkach znajdują się w wodzie oraz wilgotnej glebie. Szczególnie sprzyjającym środowiskiem do ich rozwoju są zastoiny wodne o podwyższonej temperaturze oraz obecność substancji organicznych. Ryzyko zakażenia występuje we wszystkich miejscach, w których mogą powstawać aerozole wodne (np. prysznice, krany, perlatory, wanny do masażu, systemy klimatyzacji, nawilżacze powietrza, itp.). Do zakażeń bakterią Legionella może dojść na skutek wdychania skażonego aerozolu powietrzno-wodnego. Spożywanie zanieczyszczonej wody nie prowadzi do zachorowania. Podczas picia wody do zakażenia może dojść jedynie w przypadku zakrztuszenia się i aspiracji płynu do dróg oddechowych.
Bakterie Legionella są czynnikiem etiologicznym legionelozy. Legionelozowe zapalenie płuc (choroba legionistów) to choroba układu oddechowego. Wywołują ją bakterie Legionella, które występują w wodzie i rozmnażają się w temperaturze 20-480C (optymalna to 30-45oC). Jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą. Choroba nie przenosi się pomiędzy ludźmi. W celu uniknięcia namnażania się bakterii Legionella temperatura wody ciepłej w punktach czerpalnych (prysznice, krany itp.) powinna wynosić powyżej 55˚C, a zimnej poniżej 20˚C. Należy ograniczyć stagnację wody poprzez regularne korzystanie z urządzeń.
W myśl § 18 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294 ze zm.) obowiązkiem wykonania badań jakości ciepłej wody użytkowej w zakresie parametru Legionella sp., objęte zostały podmioty takie jak: podmioty wykonujące działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz właściciele lub zarządcy budynków zamieszkania zbiorowego oraz budynków użyteczności publicznej, w których w trakcie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno-powietrzny.
Jednocześnie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gnieźnie przypomina, że zgodnie z § 120 ust. 2 i ust. 2a rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1225 ze zm.) instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożliwiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o temperaturze nie niższej niż 55oC i nie wyższej niż 60oC. Instalacja ta powinna także umożliwiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej jej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe stosowanie metody dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów.
Źródło:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294 ze zm.).
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 1225 ze zm.).
- Podstawy oceny ryzyka występowania bakterii z rodzaju Legionella w wewnętrznych systemach wodociągowych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dr Renata Matuszewska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy
Materiały
Zalecenia Legionella-budynkiZalecenia-Legionella_budynki-NIZP-PZH_-GIS_15032021.pdf 0.69MB Bezpieczeństwo wodne w budynkach
Bezpieczeństwo_wodne_w_budynkach.pdf 2.04MB Podstawy oceny ryzyka występowania bakterii z rodzaju Legionella w wewnętrznych systemach wodociągowych wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
oceny_ryzyka__PZH-1.pdf 2.16MB