W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - chlorpiryfosu w fasoli

14.11.2025

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu – chlorpiryfosu w fasoli określonej poniżej.
Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
 

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa: Fasola "Jaś Piękny"
Numer partii: 29.08.2025
Data minimalnej trwałości: 30.01.2027
Producent/Dystrybutor: F.P.H.U. "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22-600 Tomaszów Lubelski 
 

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

F.P.H.U. "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22-600 Tomaszów Lubelski
po otrzymaniu wiadomości o zakwestionowaniu partii Fasoli „Piękny Jaś” wdrożył procedurę
wycofania produktu z rynku i poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji rozpoczął
proces wycofywania przedmiotowej fasoli.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów przez odbiorców w Polsce.
 

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii produktu wskazanych w komunikacie.

Źródło GIS, link: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-stwierdzenie-przekroczenia-najwyzszego-dopuszczalnego-poziomu-pozostalosci-pestycydu--chlorpiryfosu-w-fasoli

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}