Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w jednej partii metki cebulowej
24.10.2025
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) w badanych próbkach Metki cebulowej z określonej poniżej partii.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sokołów Metka Kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g
Numer partii: 8225281102
Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
Producent: Sokołów SA, Oddział w Robakowie 62-023 Gądki , Robakowo ul. Poznańska 14, WNI 30210225
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Sokołów SA realizuje obecnie wycofanie produktu z obrotu. Ponadto prowadzone jest dochodzenie wyjaśniające w celu ustalenia przyczyny wyniku niezgodnego.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Źródło GIS, link: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-bakterii-escherichia-coli-produkujacej-toksyne-shiga-stec-w-jednej-partii-metki-cebulowej