W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii Majeranku

07.04.2023

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

 

Szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana

Numer partii: 155022ak

Data minimalnej trwałości: 12.2024

Kod kreskowy: 2019010010785

Zakład konfekcjonowania (dystrybutor): Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofywania produktu z obrotu, jest w trakcie powiadamiania odbiorców i przyjmowania zwrotów.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują procesy wycofywania produktu z obrotu.

 

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.


Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-obecnosci-bakterii-salmonella-enteritidis-w-jednej-partii-majeranku2

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}