Celiaklia
Celiaklia
![]()
CELIAKLIA czyli choroba trzewna, jest trwałą nietolerancją glutenu. Diagnozowanie celiakii opiera się m.in. na ocenie objawów klinicznych, wyników badań serologicznych, badań histopatologicznych błony śluzowej jelita cienkiego.
![]()
Leczenie celiakii polega na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu mogą prowadzić do rozwoju zmian morfologicznych w jelicie i powodować szereg objawów takich jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia.
![]()
Dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana, oparta na różnorodnych, niskoprzetworzonych produktach. Bardzo istotne jest, aby dokładnie sprawdzać skład produktów spożywczych, również tych naturalnie bezglutenowych. Gotowe mieszanki i koncentraty bezglutenowe często zawierają mało błonnika pokarmowego oraz dodatek cukrów i spulchniaczy. Dlatego też zaleca się bazowanie na zbożach, które są naturalnie bezglutenowe i komponowanie własnych domowych mieszanek, np. z mąki gryczanej, ryżowej, amarantusowej. Mieszanie mąk bezglutenowych do wypieków urozmaici ich smak, ulepszy konsystencję i wzbogaci wartość odżywczą.
![]()
Ważne jest również, aby zwracać uwagę na składniki leków i suplementów diety.
Na grafice znajdziesz kilka wskazówek dotyczących stosowania diety bez glutenu.
Źródło: #NCEŻ