Komunikat nr 10/2025 w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia dostarczanej z wodociągu publicznego w Gajewie (gm. Lubiszyn) zaopatrującego miejscowości: Gajewo, Brzeźno, Mystki, Dzikowo
Komunikat nr 10/2025 Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp. z dnia 03.09.2025 r. w sprawie warunkowej przydatności wody do spożycia dostarczanej z wodociągu publicznego w Gajewie (gm. Lubiszyn) zaopatrującego miejscowości: Gajewo, Brzeźno, Mystki, Dzikowo
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp., na podstawie analizy sprawozdań z badań próbek wody surowej, podawanej do sieci (Stacja Uzdatniania Wody
w Gajewie) oraz z sieci (budynek mieszkalny, Brzeźno 40) wodociągu publicznego w Gajewie pobranych w dniu 01.09.2025 r. w ramach kontroli wewnętrznej informuje, że istnieje konieczność kontynuowania działań naprawczych w celu ustabilizowania mikrobiologicznej jakości wody podawanej z ww. ujęcia, w tym wprowadzenia bieżącej, ciągłej dezynfekcji wody.
Woda została warunkowo dopuszczona do spożycia, po warunkiem jej przegotowania. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone
w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294).
UWAGA: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Z uwagi na prowadzoną dezynfekcję może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody
ze względu na zwiększoną zawartość chloru w wodzie.
Powyższe informacje obowiązują do czasu odwołania.