Źródła cukru w naszej diecie. Cukrowe bomby i inne pułapki
![]()
“Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nie przekraczać spożycia 10 łyżeczek cukru dziennie (przy diecie 2000 kcal), a jeszcze korzystniej dla zdrowia byłoby spożywać mniej niż 5 łyżeczek.
Dane dotyczące spożycia cukru są alarmujące! Statystyczny Polak spożywa nieco ponad 42 kg cukru rocznie. ![]()
Jeśli przeliczymy taką ilość na dzień, okazuje się, że średnio spożywamy aż 23 łyżeczki cukru dziennie – czyli prawie 2,5 razy więcej niż maksymalny limit dla osoby dorosłej.”
Czy wiesz gdzie kryje się cukier w produktach spożywczych?
W jaki sposób możesz go ograniczyć?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule eksperta NCEŻ, kierownika Zakładu Edukacji Żywieniowej
https://planujedlugiezycie.pl/.../zrodla-cukru-w-naszej.../
Źródło: NCEŻ