W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Nadzoru nad Bezpieczeństwem Żywności i Żywienia

 

Kierownik Sekcji: Iwona Zarwalska

 

ZADANIA SEKCJI NADZORU NAD BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

Realizacja zadań w zakresie prowadzenia urzędowej kontroli w zakładach produkcji
i obrotu żywnością, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością.

https://www.gov.pl/web/gis/zywnosc-i-woda

 (informacje dot. żywności, wody i prawa).

Prowadzenie nadzoru nad importem żywności i materiałów oraz wyrobów do kontaktu z żywnością.

https://www.gov.pl/web/gis/produkcja-i-obrot 

(informacje dla przedsiębiorców dot. wymagań higienicznych i produkcyjnych, import i eksport, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne, TRACES, Brexit).

Kontrola przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych
i genetycznie zmodyfikowanej żywności.

Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
z importu, w tym pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, do badań w ramach monitoringu
i urzędowej kontroli.

Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). Do systemu RASFF powinny być zgłaszane produkty, których obecność na rynku stanowi bezpośrednie lub pośrednie ryzyko dla zdrowia konsumenta w związku z żywnością, paszą lub materiałem przeznaczonym do kontaktu z żywnością, a także poważne ryzyko dla zdrowia zwierząt lub środowiska naturalnego w związku z określoną paszą. Głównym celem systemu RASFF jest umożliwienie organom kontroli żywności i pasz szybkiej wymiany
i szybkiego rozpowszechniania informacji dotyczących wykrytych zagrożeń związanych z żywnością, paszami oraz materiałami przeznaczonymi do kontaktu
z żywnością w celu przeciwdziałania takim zagrożeniom, aby mogły one podjąć szybkie działania zaradcze w celu wyeliminowania wykrytego zagrożenia.

Dostęp do powiadomień systemu RASFF umożliwia baza danych RASFF Window administrowana przez Komisję Europejską:

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/search

Nadzór nad suplementami diety i żywnością wzbogaconą (składanie powiadomień, rejestr, informacja GIS dot. zmian w rejestrze)::

Rejestr produktów objętych powiadomieniem o pierwszym wprowadzeniu do obrotu: https://powiadomienia.gis.gov.pl/;

Elektroniczny system powiadomień:  https://powiadomienia.gis.gov.pl/esp (wprowadzanie po raz pierwszy na rynek RP suplementów, żywności wzbogaconej itd.);

Informacja GIS „Zmiany w rejestrze produktów objętych obowiązkiem powiadamiania” https://www.gov.pl/web/gis/zmiany-w-rejestrze-produktow-objetych-obowiazkiem-powiadamiania
 

Kontrola prawidłowości znakowania środków spożywczych zgodnie

z obowiązującymi przepisami prawa, w tym zakresie.

Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-

żywieniowych.

 

 Co można załatwić w Sekcji:

  1. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów produkujących żywność podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

  2. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego
    i zamkniętego podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

  3. zatwierdzanie i wpis do rejestru zakładów transportujących i wprowadzających
    do obrotu żywność;

  4. wpis do rejestru zakładów produkujących i/lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby do kontaktu z żywnością podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;

  5. skonsultować wymogi dotyczące stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego, warunki jakie muszą spełniać pomieszczenia przeznaczone do produkcji żywności, przechowywania, sprzedaży i jej transportu, warunków produkcji i/lub wprowadzania do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;

  6. uzyskać porady w zakresie tworzenia jadłospisów

  7. uzyskać informacje o niebezpiecznej żywności, niebezpiecznych materiałach
    i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).

 

Materiały do pobrania

{"register":{"columns":[]}}