W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Kierownik

mgr inż. Dorota Musialik

 

Zakres Działania

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE
w Gryficach w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:

  • warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  • nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
  • nadzoru nad przestrzeganiem przepisów ustawy z dnia 4 października 2018 r.
    o produktach kosmetycznych (Dz. U. z 2018 r., poz. 2227) oraz przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczącego produktów kosmetycznych (wersja przekształcona) (Dz. Urz. UE L 342 z 22.12.2009, str. 59, z późn. zm.) w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania, o którym mowa w art. 19 tego rozporządzenia;
  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;

Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez:

  1. Sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz  warunków żywienia zbiorowego.
  2. Sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności.
  3. Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie  ludzi.
  4. Sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawa o produktach kosmetycznych, w tym  przestrzegania obowiązku prawidłowego ich oznakowania.
  5. Pobieranie próbek żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, próbek sanitarnych oraz produktów kosmetycznych.
  6. Monitoring suplementów diety, żywności dla określonych grup oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej znajdujących się w obrocie handlowym.
  7. Sprawowanie nadzoru nad środkami spożywczymi pod kątem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa dla nowej żywności i nowych składników żywności oraz żywności i składników żywności genetycznie zmodyfikowanych.
  8. Sprawowanie nadzoru nad  żywnością importowaną.
  9. Sprawowanie nadzoru nad przygotowywaniem informacji dla sieci powiadamiania o produktach niebezpiecznych – „RASFF”.
  10. Sprawowanie nadzoru nad przygotowywaniem informacji dla sieci powiadamiania o produktach kosmetycznych wprowadzanych do obrotu – „RAPEX”.
  11. Sprawowanie nadzoru nad organizowaniem i prowadzeniem akcji w celu poprawy stanu sanitarnego zakładów produkujących, przetwarzających, wprowadzających do obrotu i transportujących środki spożywcze – przeprowadzanie czynności zapobiegawczych lub kontrolnych w przypadku zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego i niezwłoczne przekazywanie informacji w tym zakresie do organów wyższego stopnia.
  12. Udział w przygotowaniach imprez masowych i zabezpieczaniu sanitarnym ich przebiegu.
  13. Przygotowywanie decyzji i wykonywanie czynności związanych z postępowaniem administracyjnym pierwszej instancji w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku.
  14. Udział w czynnościach kontrolnych związanych z prowadzonym dochodzeniem epidemiologicznym w przypadku wystąpienia zatrucia pokarmowego, w tym współpraca z pozostałymi komórkami organizacyjnymi stacji.
  15. Sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem obowiązków wynikających z przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami tytoniu i wyrobów tytoniowych.
  16. Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.
  17. Rozpatrywanie skarg, wniosków i interwencji konsumentów.
  18. Współpraca z innymi służbami kontrolnymi i organizacjami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności.
  19. Opracowywanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
  20. Tworzenie systemu informatycznego – bazy danych o podmiotach gospodarczych branży żywnościowej.
  21. Sprawowanie nadzoru  nad obrotem grzybami na targowiskach i w innych miejscach ich sprzedaży.
{"register":{"columns":[]}}