W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku

Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do wykonywania zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego m.in. nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed wpływem czynników szkodliwych i uciążliwych.

Kierownik Sekcji HŻŻiPU

mgr  Emilia Glanert-Kolczyńska

e-mail: emilia.glanert-kolczynska@sanepid.gov.pl

 

Sekcja Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku sprawuje nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w zakresie:

  • produkcji,
  • obrotu,
  • transportu żywności,
  • stosowanie substancji pomagających w przetwarzaniu,
  • sybstancji dodatkowych,
  • innych składników żywności.

Nadzorem w produkcji objete są takie zakłady, jak:

  • piekarnie,
  • ciastkarnie,
  • zakłady żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, zakłady małej gastronomi),
  • zakłady żywnienia zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkolne i szpitalne),
  • wytwórnie wód gazowanych i niegazowanych,
  • rozlewnie win,
  • zakłady produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • zakłady produkcji kosmetyków.

Nadzorem w obrocie objęte są:

  • sklepy,
  • kioski,
  • handel obwoźny.

Każdy zakład przed rozpoczęciem działalności powinien uzyskać decyzję PIS - zgodnie z art. 27 ust. 1, 2 Ustawy z dnia 11.05.2001 roku "o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia", która stwierdza że spełnione są wymagania sanitarno-higieniczne w obiekcie, w którym ma być prowadzona produkcja bądź sprzedaż artykułów spożywczych.
Taką decyzję winni też posiadać osoby zajmujące się transportem artykułów spożywczych na konkretny środek transportu.

Podczas bieżących kontroli oceniamy w zakładach:

  • stan techniczny,
  • zaopatrzenie w wodę,
  • higienę personelu (odzież, zaświadczenia lekarskie),
  • higienę produkcji, w tym procesów technologicznych oraz zachowanie ciagłości łańcucha chłodniczego (prawidłowe przechowywanie artykułów ławopsujących zgodnie z deklaracją producenta),
  • dokumentację dotyczącą GHP, GMP, HACCD.
{"register":{"columns":[]}}