W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

Zbliżający się sezon jesienny sprzyja wędrówkom w celu zbierania grzybów. Dla większości osób jest to doskonały pomysł na spędzanie wolnego czasu. Amatorzy leśnych zbiorów już wyruszyli do lasów. Planując swoją wyprawę pamiętaj o zabraniu:

  • Ciepłego ubrania, kurtki, kaloszy – unikaj przemoczenia, sezon jesienny sprzyja przeziębieniu;
  • Koszyka na grzyby – nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem;
  • Preparatu odstraszającego owady – sezon grzybowy jest także sezonem wzmożonej aktywności kleszczy.

Grzyby w polskiej kuchni znalazły wielu zwolenników ze względu na charakterystyczny smak. Niestety istnieją także grzyby niejadalne oraz trujące, a o pomyłkę w odróżnieniu grzybów jadalnych od trujących nie trudno, czasami różnice są znikome.

W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor w Kole przypomina o zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj grzyby co, do których masz całkowitą pewność;
  • Zbieraj duże, wyrośnięte grzyby – zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna pomyłek;
  • Korzystaj z atlasów grzybów;
  • Jeżeli masz wątpliwości udaj się do Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Kole, gdzie pełnią dyżury klasyfikatorzy grzybów, którzy ocenią czy dany okaz jest jadalny, niejadalny czy trujący.

 

Materiały

10 zasad grzybiarza
porady-klasyfikatora-w-psse-kolo.jpg 0.40MB
{"register":{"columns":[]}}