W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzybobranie czas zacząć!

grzyby

Zbliżający się wielkimi krokami sezon jesienny sprzyja pieszym wędrówkom i zbieraniu grzybów. Dla większości osób jest to doskonały pomysł na spędzanie wolnego czasu. Pierwsi amatorzy leśnych zbiorów już wyruszyli do lasów.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole przypomina, by planując swoją wyprawę pamiętać o odpowiednim przygotowaniu się na leśną wyprawę i spotkanie
z niekoniecznie przyjaźnie nastawionymi mieszkańcami lasu.

Pamiętajmy o:

  1. Odpowiednio dobranym ubraniu, które zabezpieczy nas przed niespodziankami pogodowymi i zapobiegnie przemoczeniu (sezon jesienny sprzyja bowiem przeziębieniom) a także uchroni przed ukąszeniami owadów i żmij (bluzy lub kurtki
    z długim rękawem, spodnie z długimi nogawkami, buty z wyższymi cholewkami oraz czapka lub kapelusz).
  2. Koszyku na grzyby – nie używajmy foliowych reklamówek – grzyby szybko
    się w nich psują, co grozi zatruciem.
  3. Zabraniu ze sobą preparatu odstraszającego owady – sezon grzybowy jest także sezonem wzmożonej aktywności kleszczy.

Grzyby w polskiej kuchni znalazły wielu zwolenników ze względu na charakterystyczny smak. Niestety istnieją także grzyby niejadalne oraz trujące, a o pomyłkę w odróżnieniu grzybów jadalnych od trujących nie trudno, czasami różnice są znikome.

W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor w Kole przypomina o zasadach bezpiecznego grzybobrania:

  • Zbieraj grzyby co, do których masz całkowitą pewność!
  • Zbieraj duże, wyrośnięte grzyby – zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna pomyłek!
  • Nie sprawdzaj czy grzyby są jadalne smakując je!
  • Korzystaj z atlasów grzybów!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kole jednocześnie informuje, że od
1 września do 31 listopada 2021r. ,w budynku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Toruńskiej 72, w każdy wtorek i piątek od godz. 8.00-9.00 będą dyżurowali klasyfikatorzy oceniający grzyby i wydający atesty uprawniające do bezpiecznej sprzedaży grzybów świeżych.

Zapraszamy!

 

Opracowanie: PSSE w Kole: Dagmara Nadolna – ON.HŻ, Krystyna Wojdak -OZiP