W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wartości odżywcze grzybów

grzyby

Większość z nas lubi grzyby. Jednak wielu z nas od dziecka słyszało, że poza walorami smakowymi grzyby jadalne nie posiadają żadnych wartości. Podobne opinie słychać do dzisiaj.  A jak jest naprawdę?

Istnieje około 14 000 różnych gatunków grzybów. Wśród nich są grzyby jadalne (około 300 gatunków), niejadalne, trujące i psychoaktywne.

Właściwości grzybów:

  • Grzyby posiadają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą. Na liście ANDI, która określa gęstość odżywczą produktu, zajmują one wysokie miejsce deklasując takie produkty jak cukinia, sałata lodowa, pomidor czy truskawki. W zależności od gatunku zawierają około 70%-90% wody, a sucha masa to głównie białka w skład których wchodzą prawie wszystkie aminokwasy (w tym egzogenne). Zawierają dużą ilość witamin (witamina A, witaminy z grupy B :B1, B2, B3, B9, B12, oraz witaminę
     C, D i E oraz minerałów, głównie potasu, fosforu, wapnia i magnezu a także naturalny, silny antybiotyk, aby zwalczać inwazje bakterii. (Penicylina, streptomycyna
    i tetracyklina pochodzą właśnie z ekstraktu grzybów).
  • Są także sposobem na super odporność, ponieważ zawierają złożone substancje
    o silnym działaniu przeciw - bakteryjnym, przeciw - wirusowym, antyalergicznym, przeciw - nowotworowym, immuno - modulującym, przeciw - zapalnym
    i przeciw - miażdżycowym.
  • Regularne spożywanie grzybów może wzmocnić układ odpornościowy przy jednoczesnym zmniejszeniu nadmiernego stanu zapalnego. Brzmi bardzo niewiarygodnie, jednak grzyby są w stanie znacznie wzmocnić system immunologiczny i chronić przed wieloma chorobami.
  • Jedzenie grzybów to także jeden z naturalnych sposobów na obniżenie cholesterolu. Wiele gatunków grzybów jadalnych wspiera organizm w obniżeniu poziomu LDL, czyli złego cholesterolu. Grzyby posiadają organiczne związki chemiczne – sterole, które dbają o odpowiedni poziom dobrego cholesterolu HDL, obniżając przy tym poziom złego cholesterolu.
  • Grzyby wspierają również smukłą sylwetkę. Są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika w tym chityny, która jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie.
  • Grzyby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B takich jak ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy, które pomagają zamienić składniki pokarmowe na energię. Dodatkowo spożywanie grzybów stymuluje układ nerwowy i poprawia funkcjonowanie mózgu.
  • Większe spożycie grzybów to również niższe ryzyko zachorowania na raka! Nawet
     o 45%! Potwierdza to badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Pennsylvania State
     i opublikowane w 2021r na łamach magazynu Advances in Nutrition. Wielu ekspertów na świecie zajmujących się mikologią uważa, że grzyby posiadają kombinację aktywnych związków, które są w stanie skutecznie walczyć z komórkami rakowymi. To przyszłość terapii antynowotworowych.
  • Nasz organizm wytwarza witaminę D w skórze pod wpływem działania promieni słonecznych. Okazuje się jednak, że to samo robią grzyby. Jedząc grzyby dostarczamy do organizmu witaminę D.

 

 

Ile więc grzybów powinniśmy jeść, by nie dać się chorobom?

 

Oczywiście jak najwięcej. Jednak zdaniem naukowców wystarczy naprawdę niewielka ilość.

Warto jeść każdy rodzaj grzybów, warunek jest tylko jeden. Muszą być jadalne!

 

Gdzie szukać grzybów?

 

Bardzo ważną rzeczą jest, by jeść grzyby rosnące organicznie, ponieważ grzyby jak gąbka chłoną to co dobre, ale też to co złe. Niewłaściwie hodowane grzyby (traktowane chemią) lub grzyby rosnące w zanieczyszczonych miejscach (np. tuż przy drodze) mogą zawierać dużo szkodliwych składników jak np. metale ciężkie.

Oprócz wartości leczniczych, odżywczych i smakowych , grzyby posiadają jeszcze jedną zaletę….- Trzeba je znaleźć a to wymaga dużo ruchu,  na świeżym powietrzu!

Zbierajmy więc i jedzmy grzyby! Na zdrowie!

 

 

Opracowała: Krystyna Wojdak – OZiP PSSE w Kole