Grzyby
Bezpłatnych porad grzybowych udziela się w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie, ul. Floriańska 10 od poniedziałku do piatku w godz od 8 – 14.
Warunki obrotów grzybami
Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w:
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r., Nr 112, poz. 774)
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r., nr 115, poz. 672)
W/w rozporządzenie z dnia 17 maja 2011r. informuje, iż:
§ 4.1
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
- wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
3. Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby zawarty jest w załączniku nr 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 115, poz. 672).
1) boczniak cytrynowy - Pleurotus citrinopileatus (Singer);
2) boczniak florydzki - Pleurotus florida (Singer);
3) boczniak łyżkowaty - Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.;
4) boczniak mikołajkowy - Pleurotus eryngii (DC.) Quél., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;
5) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;
6) boczniak różowy - Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn;
7) bokownik wiązowy - Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead;
8) borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull.;
9) czernidłak kołpakowaty - Coprinus comatus (O.F. Müll.) Pers.;
10) czubajka kania - Macrolepiota procera (Scop.) Singer;
11) gąska zielonka (zielona) - Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;
12) gąsówka fioletowawa - Clitocybe nuda (Bull.) H.E. Bigelow & A.H. Sm.;
13) gęśnica indyjska - Calocybe indica Purkay. & A. Chandra;
14) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;
15) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull.) Gray;
16) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;
17) koźlarz grabowy - Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;
18) lakownica żółtawa - Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
19) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;
20) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;
21) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
22) łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A.H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
23) maczużnik bojowy - Cordyceps militaris (L.) Link;
24) maślak pstry - Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;
25) maślak sitarz - Suillus bovinus (Pers.) Roussel;
26) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) Roussel;
27) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) Roussel;
28) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;
29) mleczaj późnojesienny (jodłowy) - Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;
30) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus (L.) Gray;
31) mleczaj smaczny - Lactarius volemus (Fr.) Fr.;
32) mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus Gröger;
33) naparstniczka czeska - Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt., pochodząca spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
34) opieńka miodowa - Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;
35) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;
36) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;
37) pieczarka brazylijska - Agaricus subrufescens Peck;
38) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) - Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
39) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
40) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
41) pieczarka polna - Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
42) pieczarka miejska (szlachetna) - Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
43) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
44) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr.;
45) pierścieniak uprawny - Stropharia rugosoannulata Farl. ex Murrill;
46) płachetka zwyczajna - Cortinarius caperatus (Pers.) Fr.;
47) płomiennica zimowa - Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
48) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) - Volvariella volvacea (Bull.) Singer, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
49) podblaszek (Buna shimeji) - Hypsizygus tessellatus (Bull.) Singer oraz Hypsizygus marmoreus (Bull.) Singer;
50) podgrzybek brunatny - Imleria badia (Fr.) Fr.;
51) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;
52) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;
53) polówka wiązkowa - Cyclocybe aegerita (cylindracea) (V. Brig.) Vizzini;
54) siedzuń sosnowy - Sparassis crispa (Wulfen) Fr.;
55) soplówka bukowa - Hericium coralloides (Scop.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
56) soplówka jeżowata - Hericium erinaceus (Bull.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;
57) smardz jadalny - Morchella esculenta (L.) Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
58) smardz stożkowaty - Morchella conica Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
59) trufla Borcha, trufla biaława - Tuber borchii Vittad.;
60) trufla chińska - Tuber indicum;
61) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vittad.;
62) trufla letnia - Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;
63) trufla zimowa - Tuber brumale Vittad.;
64) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;
65) twardnik japoński (Shiitake) - Lentinula edodes (Berk.) Pegler, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
66) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolton) Fr.;
67) uszak bzowy - Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.;
68) uszak gęstowłosy (grzyby mun) - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
69) zimówka aksamitnotrzonowa - Flammulina velutipes (Curtis) Singer;
70) żagiew wielogłowa - Polyporus umbellatus (Pers.) Fr., pochodząca spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
71) żagwica listkowata - Grifola frondosa (Dicks.) Gray, pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
72) żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill.
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:
- uzyskania atestu klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy,
- umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię , której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godz. w temp. do 10oC.
Sprzedający grzyby na Targowisku w Krotoszynie mogą uzyskać atest w miejscu sprzedaży.
Materiały
Informacje na temat grzybówGrzybowe pomyłki - porównianie
GRZYBOWE_POMYLKI_-_POROWNANIE_GATUNKOW.pdf 2.92MB Zasady bezpiecznego grzybobrania
ZASADY_BEZPIECZNEGO_GRZYBOBRANIA.pdf 0.27MB