W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby

Bezpłatnych porad grzybowych udziela się w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie, ul. Floriańska 10 od poniedziałku do piatku w godz od 8 – 14.

Warunki obrotów grzybami

Warunki, jakie należy spełnić przy obrocie grzybami zawarte są w:
- Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia 
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r., Nr 112, poz. 774)
- Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r., nr 115, poz. 672)

W/w rozporządzenie z dnia 17 maja 2011r. informuje, iż:

§ 4.1

Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
- wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

3. Zakłady żywienia zbiorowego mogą używać do przygotowywania potraw grzybów, o których mowa w ust. 1, jeżeli grzyby te posiadają odpowiedni atest.

 

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji

 

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby zawarty jest w załączniku nr 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. Nr 115, poz. 672).

1) boczniak cytrynowy - Pleurotus citrinopileatus (Singer);

2) boczniak florydzki - Pleurotus florida (Singer);

3) boczniak łyżkowaty - Pleurotus pulmonarius (Fr.) Quél.;

4) boczniak mikołajkowy - Pleurotus eryngii (DC.) Quél., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;

5) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm.;

6) boczniak różowy - Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn;

7) bokownik wiązowy - Hypsizygus ulmarius (Bull.) Redhead;

8) borowik szlachetny (prawdziwek - wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull.;

9) czernidłak kołpakowaty - Coprinus comatus (O.F. Müll.) Pers.;

10) czubajka kania - Macrolepiota procera (Scop.) Singer;

11) gąska zielonka (zielona) - Tricholoma equestre (L.) P. Kumm.;

12) gąsówka fioletowawa - Clitocybe nuda (Bull.) H.E. Bigelow & A.H. Sm.;

13) gęśnica indyjska - Calocybe indica Purkay. & A. Chandra;

14) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;

15) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull.) Gray;

16) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum rufum (Schaeff.) Kreisel;

17) koźlarz grabowy - Leccinum pseudoscabrum (Kallenb.) Šutara;

18) lakownica żółtawa - Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

19) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers.;

20) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) P. Kumm.;

21) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Itô) S. Ito et S. Imai., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

22) łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaeff.) Singer et A.H. Sm., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

23) maczużnik bojowy - Cordyceps militaris (L.) Link;

24) maślak pstry - Suillus variegatus (Sw.) Kuntze;

25) maślak sitarz - Suillus bovinus (Pers.) Roussel;

26) maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) Roussel;

27) maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) Roussel;

28) maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Singer;

29) mleczaj późnojesienny (jodłowy) - Lactarius salmonicolor R. Heim et Leclair;

30) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus (L.) Gray;

31) mleczaj smaczny - Lactarius volemus (Fr.) Fr.;

32) mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus Gröger;

33) naparstniczka czeska - Verpa bohemica (Krombh.) J. Schröt., pochodząca spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

34) opieńka miodowa - Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm.;

35) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quél.;

36) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quél.;

37) pieczarka brazylijska - Agaricus subrufescens Peck;

38) pieczarka dwuzarodnikowa (ogrodowa) - Agaricus bisporus (J.E. Lange) Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

39) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

40) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis Pers., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

41) pieczarka polna - Agaricus campestris L., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

42) pieczarka miejska (szlachetna) - Agaricus bitorquis (Quél.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

43) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vittad.) Peck, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;

44) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr.;

45) pierścieniak uprawny - Stropharia rugosoannulata Farl. ex Murrill;

46) płachetka zwyczajna - Cortinarius caperatus (Pers.) Fr.;

47) płomiennica zimowa - Flammulina velutipes (Curtis) Singer;

48) pochwiak wielkopochwowy (pochwiasty) - Volvariella volvacea (Bull.) Singer, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

49) podblaszek (Buna shimeji) - Hypsizygus tessellatus (Bull.) Singer oraz Hypsizygus marmoreus (Bull.) Singer;

50) podgrzybek brunatny - Imleria badia (Fr.) Fr.;

51) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quél.;

52) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.;

53) polówka wiązkowa - Cyclocybe aegerita (cylindracea) (V. Brig.) Vizzini;

54) siedzuń sosnowy - Sparassis crispa (Wulfen) Fr.;

55) soplówka bukowa - Hericium coralloides (Scop.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

56) soplówka jeżowata - Hericium erinaceus (Bull.) Pers., pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej*;

57) smardz jadalny - Morchella esculenta (L.) Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

58) smardz stożkowaty - Morchella conica Pers., pochodzący wyłącznie z terenów ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych i terenów zielonych lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

59) trufla Borcha, trufla biaława - Tuber borchii Vittad.;

60) trufla chińska - Tuber indicum;

61) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vittad.;

62) trufla letnia - Tuber aestivum (Wulfen) Spreng.;

63) trufla zimowa - Tuber brumale Vittad.;

64) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;

65) twardnik japoński (Shiitake) - Lentinula edodes (Berk.) Pegler, pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

66) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolton) Fr.;

67) uszak bzowy - Auricularia auricula-judae (Bull.) Quél.;

68) uszak gęstowłosy (grzyby mun) - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc., pochodzący wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

69) zimówka aksamitnotrzonowa - Flammulina velutipes (Curtis) Singer;

70) żagiew wielogłowa - Polyporus umbellatus (Pers.) Fr., pochodząca spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

71) żagwica listkowata - Grifola frondosa (Dicks.) Gray, pochodząca wyłącznie z uprawy lub spoza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

72) żółciak siarkowy - Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill.

 

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:

- uzyskania atestu klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy,

- umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię , której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godz. w temp. do 10oC.   

 

Sprzedający grzyby na Targowisku w Krotoszynie mogą uzyskać atest w miejscu sprzedaży.

Materiały

Informacje na temat grzybów
Grzybowe pomyłki - porównianie
GRZYBOWE​_POMYLKI​_-​_POROWNANIE​_GATUNKOW.pdf 2.92MB
Zasady bezpiecznego grzybobrania
ZASADY​_BEZPIECZNEGO​_GRZYBOBRANIA.pdf 0.27MB

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}