Piąty dzień Dni Otwartych w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologiczna w Krotoszynie
W ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie odbył się 5 Dzień Otwarty Państwowej Inspekcji Sanitarnej pod hasłem „Bezpieczeństwo Zdrowotne – Wspólna Odpowiedzianość".
Celem wydarzenia było przybliżenie mieszkańcom #Krotoszyna zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej na rzecz zdrowia publicznego oraz pokazanie przyjaznego oblicza Państwowej Inspekcji Sanitarnej jako instytucji, która służy mieszkańcom pomocą i informacją.
W murach Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Krotoszynie gościliśmy uczniów ZSP1 - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 1 w Krotoszynie, I Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja oraz SP nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie
W programie dzisiejszego dnia odbyły się spotkania z następujących bloków tematycznych:
"Środowisko wodne w powiecie krotoszyńskim" wraz z częścią doświadczalną dla dzieci i młodzieży
prawidłowa interpretacja ulotek produktów chemii gospodarczej
Higiena żywienia w środowisku gastronomicznym wraz z częścią warsztatową dla dzieci
"️Szczepienia, którymi można zapobiegać chorobom zakaźnym"
Poza tym uczniowie z zaproszonych szkół odwiedzili Laboratorium Badania Środowiska Pracy w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krotoszynie. Pracownicy laboratorium wyjaśnili, że badania środowiska pracy są kluczowe dla zapewnienia zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Dzięki nim można skutecznie zapobiegać zagrożeniom i wprowadzać odpowiednie środki ochronne, co minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób zawodowych i wypadków.
W ramach spotkania zaprezentowano sprzęt laboratoryjny, przeprowadzono pokaz pobierania próbek powietrza, wykonano pomiary natężenia oświetlenia oraz hałasu. Dodatkowo była możliwość zapoznania się ze środkami ochrony osobistej takimi jak ochronniki słuchu, kaski, maski przeciwpyłowe, okulary ochronne i buty robocze BHP.
Ponadto młodzież miała możliwość zaczerpnięcia informacji o badaniach do celów sanitarno-epidemiologicznych w aspekcie praktycznym. Wyjaśniono na czym polega badanie i kto powinien je wykonać, ze szczególnym uwzględnieniem branży spożywczej i kosmetycznej. Omówiono i zaprezentowano proces badawczy wyhodowanych bakterii Salmonella i Shigella na rożnych podłożach.
Dzisiejszy dzień był również zaskoczeniem dla laureatów konkursu " Super Śniadanie" w ramach projektu #Talerzzdrowegozywienia oraz wyczekiwane spotkanie laureatek konkursu pt. MOC SERCA z Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym p. Dominikiem Wawrzyńczakiem i wręczeczeniem nagród.
Ach, cóż to był za dzień...dzień pełen wrażeń!
#DniOtwartePanstwowejInspekcjiSanitarnej