W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Podstawa prawna

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA

 z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Rozporządzenie określa:

  1. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, zwanej dalej „wodą”, w tym wymagania bakteriologiczne, fizykochemiczne oraz organoleptyczne;
  2. Sposób oceny przydatności wody;
  3. Minimalną częstotliwość badań wody i miejsca pobierania próbek wody do badań;
  4. Zakres badania wody;
  5. Program monitoringu jakości wody;
  6. Sposób nadzoru nad materiałami i wyrobami stosowanymi w procesach uzdatniania i dystrybucji wody;
  7. Sposób nadzoru nad laboratoriami wykonującymi badania jakości wody;
  8. Sposób informowania konsumentów o jakości wody;
  9. Sposób postępowania przed organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku, gdy woda nie spełnia wymagań jakościowych.
{"register":{"columns":[]}}