W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej

24.01.2024

W lewym dolnym rogu znajduje się znak Państwowej Inspekcji Sanitarnej - Główny Inspektorat Sanitarny. Po prawe stronie jest napisane dużymi literami - Uwaga! Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności.

Zagrożenie

W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r.  oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów

Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

 

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}