BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE
04.09.2025
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów i stron internetowych).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ mogą się zaparzyć, co przyspieszy psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łukowie jest możliwość skorzystania z porad, konsultacji klasyfikatora grzybów świeżych.
Od poniedziałku do piątku od godziny 8:00 do 14:00
Ważne aby do oceny grzybów przynosić całe owocniki ( kapelusze oraz trzon ) ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się również na trzonie owocnika.