W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

04.09.2025

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania

NADZÓR NAD GRZYBAMI/ WPROWADZANIE DO OBROTU

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów i stron internetowych).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ mogą się zaparzyć, co przyspieszy psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych,  oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łukowie jest możliwość skorzystania z porad, konsultacji klasyfikatora grzybów świeżych.

Od poniedziałku do piątku od godziny 8:00 do 14:00

Ważne aby do oceny grzybów przynosić całe owocniki ( kapelusze oraz trzon ) ponieważ istotne cechy diagnostyczne znajdują się również na trzonie owocnika.

{"register":{"columns":[]}}