W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wymagania sanitarne dla punktów skupu owoców i warzyw

12.05.2021

Wymagania sanitarne dla punktów skupu owoców i warzyw

1.    Podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące punkty skupu owoców, warzyw sezonowych i runa leśnego, w tym grzybów powinny złożyć wniosek                    o zatwierdzenie i wpis do rejestru prowadzonej działalności.

2.    Posiadać procedury/instrukcje dotyczące zachowania higieny przez plantatorów przy zbiorze i dostawie owoców do skupu.

3.    Opracować listy dostawców owoców, do okazania.

4.    Uczestniczyć w szkoleniach organizowanych przez stosowne jednostki (np. zakład przetwórstwa).

5.    Zapewnić dostęp do WC, skanalizowanego, spłukiwanego wodą. 

6.    Zapewnić umywalkę z wodą bieżącą ciepłą i zimną, mydłem w płynie, ręcznikiem jednorazowego użytku. Okazać aktualny wynik badania wody.

7.    Zapewnić dostawcom czyste pojemniki do zbioru owoców.

8.    Zapewnić prawidłową odzież roboczą dla pracownika skupu.

9.    Zapewnić prawidłowe zabezpieczenie punktu skupu przed szkodnikami (gryzonie, owady).
 

{"register":{"columns":[]}}