W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Na tle warzyw i owoców na środku znajduje się biały prostokąt z napisem Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku. W dolnej części białego pola znajduje się logo Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz napis Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Miechowie.

Prowadzimy nadzór nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością.

Nadzorujemy działalność:

  • zakładów produkcji żywności,
  • zakładów obrotu żywnością (sklepy, kioski spożywcze, targowiska, magazyny hurtowe)
  • zakładów żywienia zbiorowego otwartego(restauracje, bary, puby, mała gastronomia)
  • zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki, bufety ,bloki żywienia)
  • środków transportu żywności

Ponadto sprawujemy nadzór nad warunkami sanitarnymi w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby do kontaktu z żywnością.

Realizujemy zadania w szczególności poprzez:

  1. kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakresie produkcji oraz wprowadzania do obrotu środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  2. podejmowanie działań mających na celu ochronę zdrowia lub życia konsumentów w przypadku stwierdzenia uchybień zagrażających ich zdrowiu lub życiu;
  3. opracowywanie, dokumentowanie i likwidację ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych w współpracy z innymi komórkami;
  4. współudział w opiniowaniu projektów i w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów żywnościowo - żywieniowych;
  5. ocenę stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad GHP, GMP i systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli HACCP w nadzorowanych obiektach;
  6. teoretyczną ocenę jakości żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  7. prowadzenie postępowania w ramach systemów szybkiego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych RASFF ;
  8. podejmowanie działań w wyniku otrzymanych informacji dotyczących niewłaściwego stanu sanitarnego;
  9. pobieranie próbek żywności i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
  10. kontrola eksportu i importu artykułów spożywczych pochodzenia nie zwierzęcego, kontrola warunków transportu artykułów spożywczych.

Materiały

Wytyczne dla Rolników i Plantatorów
WYTYCZNE​_DLA​_ROLNIKOW​_I​_PLANTATOROW.doc 0.03MB
Ulatwienia w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego
Ulatwienia​_w​_zakresie​_Rolniczego​_Handlu​_Detalicznego​_(2).doc 0.04MB
{"register":{"columns":[]}}