W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkty kosmetyczne

15.04.2024

Na blacie znajduję się różne kosmetyki oraz przyrządy służące do nakładania.

Zgodnie z definicją podaną w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych „produkt kosmetyczny” oznacza każdą substancję lub mieszaninę przeznaczoną do kontaktu z zewnętrznymi częściami ciała ludzkiego (naskórkiem, owłosieniem, paznokciami, wargami oraz zewnętrznymi narzędziami płciowymi) lub z zębami oraz błonami śluzowymi jamy ustnej, którego wyłącznym lub głównym celem jest utrzymanie ich w czystości, perfumowanie, zmiana ich wyglądu, ochrona utrzymanie w dobrej kondycji lub korygowanie zapachu ciała.

Produkty kosmetyczne podlegają rygorystycznym przepisom unijnym, jak i krajowym:

  1. Producent lub importer musi dostarczyć Raport Bezpieczeństwa Produktu Kosmetycznego, który zawiera:
  • Informacje na temat bezpieczeństwa :
    • Ilościowy i jakościowy skład produktu – identyfikacja substancji chemicznych, ich zamierzona funkcja oraz informacje o kompozycjach zapachowych i aromatycznych.
    • Właściwości fizyczne/chemiczne oraz stabilność produktu w warunkach przechowywania.
    • Jakość mikrobiologiczna – określa specyfikacje mikrobiologiczne substancji lub mieszaniny oraz produktu kosmetycznego z uwzględnieniem miejsca zastosowania.
    • Zanieczyszczenia, ilości śladowe, informacje o materiale opakowania -  analizuje czystość substancji oraz obecność śladowych ilości substancji niedozwolonych.
    • Stosowanie produktu – rozważa jak produkt będzie używany , uwzględniając ostrzeżenia na etykietach.
    • Narażenie na działanie produktu kosmetycznego.
    • Profile toksykologiczne stosowanych substancji – ocenia potencjalne zagrożenia dla zdrowia ludzi.
  • Ocenę bezpieczeństwa produktu:
    • Wniosek z oceny – oświadczenie o bezpieczeństwie produktu.
    • Ostrzeżenia i instrukcje stosowania na etykiecie.
  1. Produkty kosmetyczne muszą być zgłoszone w bazie CPNP (Cosmetic Products Notification Portal) prowadzonej przez Komisję Europejską. To jednak nie oznacza, że produkt spełnia wszystkie wymagania rozporządzenia. Udane zgłoszenie nie koniecznie potwierdza zgodność z przepisami.
  2. Znakowanie produktu kosmetycznego:
  • Zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009, na rynku udostępnianie są wyłącznie produkty kosmetyczne, na których pojemnikach i opakowaniach zewnętrznych znajdują się określone, nieusuwalne, łatwe do odczytania i widoczne informacje.
  • Obok danych producenta, importera oznaczenia masy lub objętości, funkcji czy wykazu składników, podaje się istotne informacje ze względu na bezpieczeństwo stosowania, takie jak data minimalnej trwałości i numer partii
    • Data minimalnej trwałości:
      • Jeśli produkt zachowuje swoje pierwotne właściwości przez określony czas, to  datę należy wskazać w sposób jednoznaczny, zawierając miesiąc i rok lub dzień, miesiąc i rok
      • Symbol klepsydry lub zwrot „najlepiej zużyć przed końcem” poprzedza datę minimalnej trwałości.
    • Okres po otwarciu (PAO):
      • Produkty kosmetyczne o minimalnej trwałości dłużej niż 30 miesięcy nie muszą mieć daty minimalnej trwałości.
      • Zamiast tego zawierają informację o okresie, w jakim po otwarciu pojemnika produkt jest bezpieczny i może być stosowany. Symbol otwartego słoiczka (PAO) oraz wspomniany okres (w miesiącach lub latach) są umieszczone na opakowaniu.
  • Ostrzeżenia i instrukcje – Jeśli nie jest możliwe zamieszczenie informacji o szczególnych środkach ostrożności na opakowaniu informację umieszcza się na załączonej lub doczepionej ulotce, etykiecie, taśmie, metce lub karcie.
  1. Testy na zwierzętach – przepisy kosmetyczne zakazują testów na zwierzętach zarówno dla samych kosmetyków, jak i ich składników.

 

Więcej informacji na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego.

 

Autor: Magdalena Wolska, Sekcja Nadzoru Higieny Pracy

{"register":{"columns":[]}}