Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
06.06.2025
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności obchodzony jest 7 czerwca. Tegoroczne obchody odbywają się pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu”, podkreślając kluczową rolę badań naukowych w zapewnianiu wysokiej jakości żywności i eliminowaniu zagrożeń zdrowotnych.
Od gospodarstw rolnych po domowe kuchnie, bezpieczeństwo żywności na każdym etapie wymaga dokonywania świadomych wyborów, właściwego postępowania i niezawodnych zasad opartych na dowodach naukowych. Dzięki nauce jesteśmy w stanie identyfikować zagrożenia, zapobiegać chorobom przenoszonym przez żywność i skutecznie reagować na incydenty. Tego rodzaju działania wymagają jednak współpracy. Europejskie i krajowe przepisy, oparte na rygorystycznych badaniach, pomagają zapewnić bezpieczeństwo żywności na każdym etapie procesu.
Najprostsze nawyki odgrywają ogromną rolę w zapobieganiu zatruciom pokarmowym i rozprzestrzenianiu się bakterii:
- Mycie rąk przed przygotowywaniem posiłków usuwa groźne drobnoustroje i wirusy, które mogą przedostać się do żywności.
- Oddzielanie surowego mięsa od innych produktów chroni przed tzw. krzyżowym zakażeniem.
- Gotowanie i przechowywanie w odpowiedniej temperaturze pomaga zniszczyć patogeny i przedłuża świeżość produktów.
Proste nawyki, a jednak mają ogromne znaczenie dla zdrowia – szczególnie dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością. Czasem jedna dobrze umyta dłoń do więcej iż tysiąc suplementów.
Zachęcamy do korzystania z porad ekspertów dotyczących przechowywania, gotowania i higieny w kuchni w ramach kampanii #Safe2EatEU.