W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zapobiegawczy Nadzór Sanitarny

21.05.2025

Nadzór Zapobiegawczy

Zwracając się o odbiór obiektu należy złożyć:

  1. wniosek zawierający pełne dane wnioskodawcy (imię i nazwisko, adres zamieszkania lub nazwa firmy i adres jej siedziby, numer NIP, Regon, KRS, numer telefonu) i pełnomocnika (jeśli został ustanowiony) oraz czytelny podpis z podaniem  pełnionej funkcji;
  2. projekt(y) budowlany(e) zaopiniowany(e) pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Miechowie lub  rzeczoznawcę ds. sanitarnohigienicznych,
  3. potwierdzoną za zgodność z oryginałem kserokopię zgłoszenia zmiany sposobu użytkowania, w stosunku do którego organ administracji architektoniczno-budowlanej nie wniósł sprzeciwu lub oryginał zaświadczenia o braku sprzeciwu wobec zgłoszenia zmiany sposobu użytkowania,
  4. dokumentację powykonawczą (o ile została sporządzona) – oryginał,
  5. oświadczenie kierownika o zakończeniu budowy,
  6. jeżeli wnioskodawca działa przez pełnomocnika - oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa.

Podczas kontroli należy przedłożyć do wglądu:

  • aktualny wynik badania wody, 
  • pomiary skuteczności wentylacji mechanicznej lub protokół kominiarski,
  • protokoły z natężenia oświetlenia podstawowego,
  • protokoły prób szczelności instalacji: wod.-kan., c.o., gazowej,
  • atesty PZH do użytych materiałów.

ZADANIA

  • Opiniowanie i uzgadnianie dokumentów wymagających przeprowadzenia strategicznej oceny oddziaływania na środowisko.
  • Opiniowanie i uzgadnianie dokumentów w postępowaniu w sprawie oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko.
  • Opiniowanie dokumentacji projektowej.
  • Udział w przekazywaniu do użytkowania obiektów budowlanych,
  • Wydawanie opinii, zaświadczeń o spełnianiu wymagań fachowych i sanitarnych na podstawie przepisów szczególnych.
  • Uzgadnianie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego.
  • Opiniowanie studiów  uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego terenu  pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych.

WYKAZ NAJWAŻNIEJSZYCH AKTÓW PRAWNYCH

  1. Strategiczne oceny oddziaływania na środowisko oraz projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego i studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania  przestrzennego gmin:
  • Ustawa z dnia 3 października 2008 r. o udostępnieniu informacji o środowisko i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na  środowisko (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 1112, z późn. zm.).
  1.  Oceny oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko:
  • Ustawa z dnia 3 października 2008 r. o udostępnieniu informacji o środowisko i jego ochronie, udziale społeczeństwa w ochronie środowiska oraz o ocenach oddziaływania na  środowisko (t. j. Dz. U. z 2024 r., poz. 1112, z późn. zm.),
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko ( Dz. U. 2019 r., poz. 1839).
  1. Wymagania ogólnobudowlane:
  • Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 418),
  • Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (t.j. Dz. U. z 2022 r., poz. 1225 z późn. zm.),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (t.j. Dz. U. z 2003 r., Nr 169 poz. 1650 ze zm.).
  1. Zakłady produkujące lub wprowadzające do obrotu środki spożywcze:
  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 ),
  • Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE.L z 2004 r. Nr 139.1 z dnia 30.04.2004 r. ze zm.),
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Zakłady fryzjerskie, kosmetyczne i odnowy biologicznej:
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Podmioty wykonujące działalność leczniczą:
  • Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o działalności leczniczej (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 450),  
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 marca 2019 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą (t.j Dz. U. 2022 r. poz. 402),
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Punkty i zespoły przedszkolne:
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 28 sierpnia 2017 r. w sprawie rodzajów innych form wychowania przedszkolnego, warunków tworzenia i organizowania tych form oraz sposobu ich działania (Dz. U. z 2020 r. poz. 1520),
  • Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny w szkołach i placówkach publicznych (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 1604),
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE.L z 2004r. Nr 139.1 z dnia 30.04.2004 r. ze zm.),
  •  akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Żłobki i kluby dziecięce:
  • Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 338 ze zm.),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 lipca 2014 r. w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzony żłobek lub klub dziecięcy (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 72),
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L z 2004r. Nr 139.1 z dnia 30.04.2004r. ze zm.),
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Placówki wsparcia dziennego:
  • Ustawa z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (t.j. Dz.U. z 2025 r. poz. 49),
  • Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie wymagań lokalowych i sanitarnych, jakie musi spełniać lokal, w którym ma być prowadzona placówka wsparcia dziennego z dnia 13 października 2015 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1630),
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE. L z 2004r. Nr 139.1 z dnia 30.04.2004 r. ze zm.);
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
  1. Apteki i punkty apteczne:
  • Ustawa z dnia 6 września 2001 r. – Prawo farmaceutyczne (tekst jednolity Dz. U. z 2024 r., poz. 686 z późn. zm.),
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 września 2002 r. w sprawie szczegółowych wymagań, jakim powinien odpowiadać lokal apteki (Dz. U. z 2002 r. Nr 171, poz. 1395),
  • rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2002 r. w sprawie wykazu pomieszczeń wchodzących w skład powierzchni podstawowej i pomocniczej apteki (Dz. U. z 2025 r., poz. 319),
  • akty prawne wyszczególnione w punkcie 3.
{"register":{"columns":[]}}