Powrót

Żywność Wzbogacona

14.11.2024

Żywność wzbogacana jest powszechnie spożywana, jednak zdecydowanie lepiej stosować naturalne składniki, które są bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.

Symbole witamin oraz napis Żywność Wzbogacona

Pełnowartościowa i zróżnicowana dieta w normalnych warunkach powinna dostarczyć nam wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia, w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie.

Niestety z ostatnich obserwacji wynika, że skład racji pokarmowej u dużego odsetka osób nie jest prawidłowo zbilansowany pod względem zawartość składników odżywczych jak i wartości energetycznej.

Spożycie niektórych składników spożywczych przekracza znacznie normy, a jednocześnie dieta niektórych grup populacji charakteryzuje się niedoborami innych składników odżywczych tj: witaminy B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz składników mineralnych jak żelazo, jod, wapń, magnez, cynk. Do grup ryzyka narażonych na niedobory należą kobiety ciężarne, sportowcy, osoby starsze, a także dzieci i młodzież.

Żywność wzbogacona to produkty, do których dodano jeden lub klika, niezbędnych dla organizmu człowieka,  składników odżywczych niezależnie od tego czy występuje naturalnie w nim czy też nie.

Głównym celem produkowania takiej żywności jest przede wszystkim zapobieganie i korygowanie niedoborów składników odżywczych oraz związanej z tym poprawy stanu zdrowia w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Wzbogacanie żywności ma również na celu przywrócenie ilości naturalnie występujących w produkcie składników odżywczych i wyrównanie start zachodzących podczas procesu jego wytwarzania.

Przykłady żywności wzbogaconej skierowanej do określonych grup:

dzieci:

  • mleko modyfikowane w witaminę D i wapń, co wspiera rozwój kości
  • płatki śniadaniowe z dodatkiem żelaza i witamin z grupy B

kobiety w ciąży:

  • suplementy diety zawierające kwas foliowy, żelazo i jod
  • wzbogacone produkty mleczne z dodatkiem witamin A i D

seniorzy:

  • żywność wzbogacona w białko i witaminę B12, wspierająca zdrowie kości i układu nerwowego
  • produkty mleczne wzbogacone w witaminę D oraz wapń

osoby na diecie wegańskiej/wege:

  • mleko roślinne z dodatkiem witaminy B12, wapnia i witaminy D
  • produkty sojowe z dodatkiem żelaza i witamin z grupy B

sportowcy:

  • batoniki energetyczne z dodatkiem białka oraz witamin i minerałów wspierających regenerację.

W Polsce występują dwa rodzaje produktów, które są obowiązkowo wzbogacane witaminami lub składnikami mineralnymi w ilościach ściśle regulowanych przepisami ( Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006). Mowa tu o soli kuchennej z dodatkiem jodanu potasu (sól jodowana) oraz margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu oraz mixy tłuszczowe (z wyjątkiem masła i określonych produktów pochodnych) wzbogacane w witaminę A i D.

Celem  wprowadzanie takich produktów jest zwalczanie masowych niedoborów w określonej populacji stwierdzonych w badaniach epidemiologicznych i objawiających się symptomami klinicznymi i subklinicznymi.

Żywność wzbogacona daje nam możliwości niwelowania niedoborów składników odżywczych, a w konsekwencji redukcji ryzyka rozprzestrzeniania się określonej choroby na skalę populacyjną.              

{"register":{"columns":[]}}