W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (HŻŻiPU)

Do głównych działalności sekcji należy:

  1. prowadzenie rejestru zakładów zajmujących się:
  • produkcją i obrotem żywnością oraz materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

  • produkcją i obrotem kosmetykami

  1. kontrole sanitarne w w/w zakładach (planowane i interwencyjne)

  2. ocena przydatności środków transportu do przewozu żywności

  3. pobieranie prób żywności, opakowań i innych materiałów do kontaktu z żywnością, które przekazywane są do badań w wyspecjalizowanych placówkach laboratoryjnych.

Sekcja ta udziela instruktaży w zakresie przepisów prawa żywnościowego, przyjmuje od petentów i rozpatruje informacje dotyczące złych warunków sanitarnych i zagrożenia bezpieczeństwa żywności.