W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z Łyżki do spaghetti

25.06.2025

Na czerwonym tle napis: Uwaga! Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia. 

 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: Łyżka do spaghetti 33,5 cm
Numer partii: 2406654
Kod kreskowy: 8 435 632 066544
Importer: Euro Master Import Export, S.L. C/.Villablino 20E 28947 Madrid España
Kraj pochodzenia: Chiny

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Podmiot Kuamao Trade Poland Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodnych wynikach badań rozpoczął informowanie klientów o zagrożeniu oraz o możliwości zwrotu wskazanego produktu. Po zwrocie od klientów wadliwego produktu oraz po podliczeniu aktualnego stanu magazynowego zakwestionowany produkt zostanie niezwłocznie zutylizowany.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-wyrobu-do-kontaktu-z-zywnoscia-migracja-pierwszorzedowych-amin-aromatycznych-z-lyzki-do-spaghetti

 

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}