Informacja dotycząca przypadków listeriozy w Irlandii
W Irlandii w ostatnim czasie wystąpiło ognisko listeriozy (choroby przenoszonej drogą pokarmową). Do 22 lipca 2025 r. ze zdarzeniem powiązano 9 przypadków, w tym 1 śmiertelny. Ministerstwo Zdrowia Irlandii wraz z Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia (HPSC) rozpoczęło dochodzenie, w ramach którego w tym tygodniu wycofano dania gotowe i dodatki produkowane przez firmę Ballymaguire Foods z siedzibą w Dublinie i sprzedawane w sklepach detalicznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej HPSC: https://www.hpsc.ie/news/title-24987-en.html.
Co to jest listerioza?
To choroba wywoływana przez bakterie Listeria monocytogenes występująca w jednej z następujących postaci klinicznych:
- listeriozy jelitowej,
- listeriozy noworodków,
- listeriozy u kobiet w ciąży,
- innej postaci inwazyjnej obejmującej zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicę czy zapalenie wsierdzia.
U zdrowych dorosłych osób zakażenie przebiega zwykle bezobjawowo.
Ciężki przebieg dotyczy głównie osób należących do grup podwyższonego ryzyka, do których zalicza się kobiety w ciąży oraz noworodki, osoby w podeszłym wieku, osoby w stanie immunosupresji na skutek przyjmowanych leków lub chorób współistniejących. U kobiet w ciąży po okresie inkubacji (trwającym ok. 3 tyg.) pojawiają się objawy grypopodobne, a na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka charakteryzującej się powikłaniami neurologicznymi, posocznicą, zaburzeniami w oddychaniu. U osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie przejmuje zagrażającą życiu postać inwazyjną.
Jak dochodzi do zakażenia?
Podstawową drogą szerzenia się zakażeń Listeria monocytogenes jest spożycie zanieczyszczonej bakteriami żywności (głównym nośnikiem jest różnego rodzaju mięso niepoddane właściwej obróbce czy sery z niepasteryzowanego mleka). Wysokim ryzykiem charakteryzują się też gotowe produkty przeznaczone do bezpośredniego spożycia tzw. RTE (Ready to Eat). Warto mieć na uwadze, że bakterie Listeria monocytogenes dobrze namnażają się w zakresie temperatur 0-50°C, co sprawia, że warunki chłodnicze nie chronią skażonej żywności przed namnażaniem się zarazka. Do zakażenia może również dojść wskutek bezpośredniego kontaktu z wydzielinami i wydalinami chorych zwierząt (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu).
Leczenie i zapobieganie
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki. Przy zapobieganiu zakażeniom Listeria monocytogenes należy m.in.:
- dokładnie myć ręce wodą z mydłem,
- dążyć do prawidłowej obróbki termicznej spożywanych potraw oraz mycia owoców i warzyw przed spożyciem,
- oddzielać żywność surową od ugotowanej i RTE,
- utrzymywać czystość w miejscu przygotowywania posiłków,
- przestrzegać daty przydatności do spożycia
Nie jest dostępna szczepionka przeciwko listeriozie.