W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dynia: jesienny skarb natury

27.10.2023

baner - dynia na talerzu

Jesień na Talerzu: Smaki Dyniowego Sezonu

Jesień to czas, kiedy natura obdarza nas obfitością pysznych i kolorowych warzyw, a jednym z najbardziej charakterystycznych smaków tej pory roku jest dynia. To wszechstronne warzywo nie tylko ozdabia nasze domy na Halloween, wzbogaca nasze menu o wyjątkowe smaki ale także wzmacnia naszą odporność.  Dlaczego warto ją mieć na talerzu?-Ponieważ:

  • Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo-Dynia to  doskonałe źródło antyoksydantów, które mogą chronić nasze  komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
  • Wzmacnia układ odpornościowy-jest bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych  w szczególności witaminy C i A,  magnezy, wapnia, potasu, cynku.których  niedobór ma przyczyniać się do osłabienia organizmu.
  • Zwalcza wirusy i pasożyty- dzięki zawartości kukurbityny, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni.
  • Ponadto, idealnie nawilża skórę i nadaje jej piękny koloryt.

Dziś chcielibyśmy podzielić się kilkoma pomysłami na to, jak wykorzystać dynię na swoim talerzu w jesienne dni.

  • Dyniowa zupa krem: nic nie rozgrzewa lepiej w chłodne dni niż kremowa zupa z dyni. Upiecz dynię, zmiksuj ją z bulionem warzywnym i dodaj przyprawy takie jak gałka muszkatołowa, cynamon i imbir. Podawaj z prażonymi pestkami dyni lub kroplą śmietany.
  • Dyniowe placuszki: dynia może być również doskonałym składnikiem na słodko. Przygotuj placuszki z dyni, dodając do masy jajka, mąkę, cukier i przyprawy. Smaż na patelni z odrobiną masła i podawaj z syropem klonowym lub bitą śmietaną..
  • Dyniowy chleb: dynia doskonale sprawdza się jako składnik wypieków. Przygotuj dyniowy chleb, dodając do ciasta puree z dyni, cynamon i orzechy. Chleb będzie miękki i aromatyczny, idealny na śniadanie lub podwieczorek.

Jesień to wyjątkowy czas pełen smaków, a dynia jest jednym z nieodłącznych skarbów tej pory roku. Niech te przepisy staną się inspiracją do wykorzystania dyni na swoim talerzu i cieszenia się smakami jesieni. Smacznego!

{"register":{"columns":[]}}