W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wrzesień na talerzu sezonowe warzywa i owoce

06.09.2023

baner owoce i warzywa

Wrzesień nie oznacza końca sezonu owocowo-warzywnego. Przeciwnie końcówka lata sprzyja urozmaiconej diecie. To czas kiedy następuje wysyp produktów, które są nie tylko pyszne, ale również pełne składników odżywczych, które wspierają nasze zdrowie. Oto kilka głównych zalet spożywania warzyw i owoców:

  • Witaminy i minerały: Warzywa i owoce dostarczają organizmowi niezbędnych witamin (np. witamina C, witamina A) i minerałów (np. potas, magnez), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Błonnik: Są bogate w błonnik, który wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi.
  • Przeciwutleniacze: Zawierają przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, co może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
  • Niskokaloryczność: Są zazwyczaj niskokaloryczne, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi.
  • Poprawa odporności: Witamina C w warzywach i owocach wspiera układ odpornościowy, co pomaga w zwalczaniu infekcji.
  • Zdrowa skóra: Składniki odżywcze w warzywach i owocach mogą poprawić zdrowie skóry, nadając jej blask i elastyczność.
  • Zdrowie serca: Niektóre warzywa, takie jak szpinak i kapusta, mogą pomóc w obniżeniu ryzyka chorób serca.
  • Poprawa trawienia: Błonnik w warzywach i owocach wspomaga zdrowy układ trawienny.
  • Różnorodność smaków: Spożywanie różnych warzyw i owoców dodaje różnorodności smaków i potraw w diecie.

Jakie warzywa i owoce sezonowe powinniśmy jeść jesienią? Oto przykłady:

Dynia

Niezaprzeczalnie, królową jesiennych warzyw jest  dynia, bogata w cenne minerały i witaminy, a także beta-karoten. Zdrowe są zarówno pestki jak i miąższ. Można ją piec, przygotowywać z niej pożywną, rozgrzewającą zupę, a także upiec dyniowe ciasto.

Buraki

Zwykłe, pospolite buraki mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Są cennym źródłem żelaza, dzięki czemu pomagają zapobiegać anemii. Zawierają dużo kwasu foliowego, dlatego zaleca się je szczególnie kobietom w ciąży. Pomagają również obniżyć poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie, a także wzmocnić odporność, co w okresie jesiennym jest wyjątkowo potrzebne.

Cukinia

Jest delikatna, lekkostrawna i zdrowa. Dobrze wpływa na proces trawienia. Zawiera sporo witamin i mikroelementów: witaminy C, K, B1, PP, beta karoten oraz żelazo, magnez i potas.

Śliwki

Najlepiej smakują we wrześniu i październiku. Wspierają pracę układu pokarmowego, są bogate w witaminy z grupy B i E.

Pigwa

Pigwa jest bardzo cennym źródłem witaminy C, a także magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem.

Jabłka

Ten owoc to źródło m.in. witamin AC, E oraz potasu, cynku, żelaza oraz błonnika. Wspomagają trawienie, leczą zaparcia i łagodzą zapalenia jelit,  podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią nasz wzrok.

Gruszki

Gruszki są niezwykłymi owocami, ponieważ jako nieliczne spośród owoców są źródłem jodu, a także boru, miedzi i potasu. Poza tym zawierają sporo witamin, w tym z grypy B, A, C i PP. Wybór jest duży -Dlatego warto dodać więcej warzyw i owoców do swojej codziennej diety, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, jakie przynoszą te naturalne produkty.

 

 

{"register":{"columns":[]}}