W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

LEGIONELOZA (CHOROBA LEGIONISTÓW)

13.05.2025

legionella

MATERIAŁY EDUKACYJNE – LEGIONELLA

Mając na uwadze zbliżający się sezon wakacyjny Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Myszkowie zachęca do zapoznania się z poniższymi informacjami dotyczącymi bakterii z rodzaju Legionella sp. i zagrożeń związanych z jej występowaniem w wodzie.

Jaką chorobą jest legioneloza

Legioneloza to choroba układu oddechowego, która jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą. Wywołują ją bakterie Legionella, które występują w wodzie
i rozmnażają się w temperaturze 20-50 stopni Celsjusza.

Jak można się zakazić

Stanowi zagrożenie dla ludzi, gdy dostanie się do dróg oddechowych.
Do zakażenia dochodzi poprzez wdychanie powietrza, w którym znajduje się aerozol skażonej bakteriami wody (mgła wodna powstała w wyniku rozprysku wody). Legioneloza nie przenosi się z człowieka na człowieka.

Legionella nie przenosi się drogą pokarmową, czyli nie jest dla nas niebezpieczna, gdy trafi do układu pokarmowego wraz z wypitą wodą.

 

Jakie obszary zagrożone są potencjalnym ryzykiem

Gdziekolwiek powstają kropelki wody, występuje ryzyko infekcji, na przykład:

  • Prysznice i krany
  • Wieże chłodnicze, skraplacze wyparne, nawet jeśli usytuowane są na dachu lub w gruncie miejsca zakwaterowania
  • Wanny spa, wanny z masażem wodnym, jacuzzi
  • Łaźnie tureckie, sauny
  • Ozdobne fontanny, szczególnie wewnątrz pomieszczeń
  • Komory wilgotne do ekspozycji żywności

 

Jak zmniejszyć ryzyko zakażenia

  • Regularnie czyść i dezynfekuj urządzenia natryskowe w domu (głowice prysznicowe, nawilżacze powietrza, wanny z hydromasażem), zgodnie z zaleceniami producenta.
  • Po nieużywaniu kranu ponad 2 tygodnie, odkręć wodę na przynajmniej 2 minuty zanim zaczniesz z niej korzystać.
  • Okresowo opróżniaj i przepłukuj urządzenia grzewcze, zgodnie z zaleceniami producenta, aby zredukować osiadające na dnie i ściankach zanieczyszczenia.
  • Jeżeli możesz, zachowaj temperaturę wody w urządzeniach grzewczych na poziomie 60°C.

Materiały

Załącznik nr 1 - Występowanie bakterii Legionella w instalacjach wodnych zakładów opieki zdrowotnej
Załącznik​_nr​_1​_-​_Występowanie​_bakterii​_Legionella​_w​_instalacjach​_wodnych​_zakładów​_opieki​_zdrowotnej.pdf 0.81MB
Załącznik nr 2 - Zapobieganie zagrożeniom zdrowotnym związanym ze skażeniem mikrobiologicznym wody w pływalniach
Załącznik​_nr​_2​_-​_Zapobieganie​_zagrożeniom​_zdrowotnym​_związanym​_ze​_skażeniem​_mikrobiologicznym​_wody​_w​_pływalniach.pdf 2.85MB
legionelloza​_dla​_kierowników​_obiektów
legionelloza​_dla​_kierowników​_obiektów.pdf 0.11MB
Stanowisko-PZH
Stanowisko-PZH.pdf 0.03MB
Zalecenia-Legionella budynki-NIZP-PZH -GIS 15032021
Zalecenia-Legionella​_budynki-NIZP-PZH​_-GIS​_15032021.pdf 0.69MB

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}